_
_
_
_
_

Registrats gairebé 4.000 dominis .barcelona en els primers tres mesos

Més de 2.500 s'han donat d'alta en els últims deu dies perquè s'han obert al públic general

Jordi Pueyo Busquets
Imatge promocional del .barcelona.
Imatge promocional del .barcelona.FUNDACIÓ PUNTCAT

El 12 de gener va entrar en l'òrbita de la gran xarxa el domini .barcelona. Fins al 15 de març van poder sol·licitar una adreça amb el nou sufix les marques comercials i les entitats i empreses que tenen relació amb la ciutat. Després d'analitzar qui tenia dret a cada adreça sol·licitada i resoldre possibles conflictes de duplicitats, l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació puntCAT han aprovat l'alta de 1.356 noves adreces. El passat dia 21 es va obrir el registre de nous dominis al públic general. A partir de llavors tothom qui vulgui pot registrar una adreça automàticament i l'aconsegueix qui la demana primer. Durant el primer dia va haver-hi 1.782 noves altes i en les jornades posteriors aquesta xifra ha anat pujat fins a les 2.592. En total, el domini de la capital catalana té 3.948 adreces registrades en els seus primers tres mesos de vida.

La regidora de Participació a l'Ajuntament de Barcelona, Gala Pin, i el director de la Fundació puntCAT, Santi Ribera, han protagonitzat aquest matí la primera roda de premsa de balanç del domini que equipara la capital catalana a altres ciutats que també tenen sufix propi, com Nova York (.nyc), París (.paris), Londres (.london) o Brussel·les (.brussels). El 42,40% dels 1.356 dominis aprovats corresponen a empreses i el 17,88% a l'Administració pública, una distribució que Ribera ha qualificat de "bastant normal i saludable".

Conceptes genèrics com arquitecte, pintor o advocat segueixen el rànquing amb el 13,86% dels registres. Llavors venen les categories dels portals tecnològics com Twitter o Apple i la d'entitats o associacions, amb el 5,90% dels registres cadascuna. De les empreses registrades el 41,91% corresponen al sector del turisme, el 37,9% a negocis, el 15,65 al comerç i el 5,04% a empreses internacionals.

Más información
El domini .barcelona entra en òrbita el 12 de gener
El domini .barcelona surt a concurs
“La gent primer vol obtenir coses de la xarxa, la privacitat ve després”

A principi del 2015 la Fundació puntCAT va guanyar el concurs obert per l'Ajuntament de Barcelona per externalitzar la gestió del domini .barcelona. Tot l'any va servir per posar en marxa la tecnologia i definir els criteris que es fan servir per gestionar-lo. Segons el director de la Fundació puntCAT, Santi Ribera, el domini barceloní serveix per representar la comunitat lligada a la ciutat i, a diferència del que passa amb el .cat, els continguts en català no són un requisit.

El 2008 la Corporació d'Internet per a l'Assignació de Noms i Nombres (ICANN, en les seves sigles en anglès) va suavitzar els criteris per al registre de noves adreces d'Internet, tres anys després que el domini .cat fos acceptat de manera inèdita com a domini lligat a un context lingüístic i cultural. A principi del 2012 l'Ajuntament de Barcelona va sol·licitar l'extensió .barcelona i a final del 2013 l'ICANN va donar-li el vist-i-plau. Com que l'Ajuntament va decidir externalitzar la gestió dels dominis, un any més tard es va convocar un concurs públic, que va guanyar la Fundació puntCAT, que té l'expertesa d'una dècada de gestió del domini català, amb més de 100.000 dominis registrats.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Sobre la firma

Jordi Pueyo Busquets
Es periodista en la redacción de Cataluña y escribe sobre economía, innovación y tecnología. Antes de llegar a EL PAÍS, pasó por ACN, TV3, 324.cat, Bloomberg TV y Cadena Ser. Ha dado clases de redacción en inglés en la UPF y de redes sociales en la UOC. Es licenciado en Periodismo, Ingeniería Informática y máster en Innovación y Calidad Televisivas

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_