_
_
_
_
_

Els valencians, des de quan són valencians?

L’historiador Vicent Baydal publica un estudi sobre l’origen de la identitat valenciana

Vicent Baydal, un dels fundadors de l'editorial Drassana.
Vicent Baydal, un dels fundadors de l'editorial Drassana.Miguel Ángel Puerta

Si datar el naixement de qualsevol nació és sempre una tasca complicada i polèmica, datar l’origen dels valencians com a poble és fins i tot agosarat. Per això, per la polèmica que envolta sempre el debat identitari valencià, l’últim treball de Vicent Baydal desperta un interès especial.

Des de quan som valencians? Des de quan som espanyols? Hi ha una nació valenciana? Quan naix el nom de la nostra llengua? Estes són només algunes de les qüestions de aborda este llibre fruit de 5 anys de treball en arxius de Barcelona, Saragossa i València; un estudi que repassa els primers 125 anys d’història del Regne de València i investiga milers de documents medievals que fonamenten les actuals institucions polítiques valencianes.

Segons l’autor “la creació del Regne de València per Jaume I es remunta al 1238, però la idea d’una identitat col·lectiva valenciana comuna a les terres entre el Sénia i el Segura no cristal·litza fins a mitjans del segle XIV. La lluita contra els aragonesos, durant el conflicte pels furs de València contra els nobles d’Aragó entre 1261 i 1330, va accelerar la formació d’una identitat pròpia”.

Baydal nega que en època musulmana existira res paregut a una identitat nacional valenciana, alhora que rebutja que la identitat espanyola es remunte als ibers o als visigots. “La identitat espanyola no es consolida fins al segle XVI, després de la unió dinàstica de les Corones d’Aragó i Castella, i és posterior a la valenciana” afirma l’autor. De fet, les valencians, segons l’estudi, només van començar a substituir del sentiment nacional valencià per l’espanyol arran del Decret de Nova Planta, després que Felip V guanyara la Guerra de Successió i eliminara les estructures polítiques forals. “El Regne de València deixà d’existir oficialment, va passar a ser una província governada de fora i el sentiment d’espanyolitat es va anar estenent al llarg del segle XVIII gràcies del centralisme de la nova dinastia borbònica”.

Baydal vol fugir de polèmiques ideològiques més o menys nacionalistes i reivindica el seu treball com un estudi empíric. En ell deixa palès que l’actual Comunitat Valenciana, o País Valencià, té el seu origen en el Regne de València nascut al segle XIII, però que els valencians només començaren a sentir-se com a tals en el XIV. “Jo m’he limitat a estudiar l’origen de la identitat col·lectiva valenciana que, transformada pel temps, ha arribat a l’actualitat. També indique que és una consciència anterior a l’espanyola entre els habitants del nostre territori. Si volem combinar-les o posar una per davant de l’altra, siga quina siga, és una tria que ha de fer cadascú”

Vicent Baydal és doctor en història medieval i professor del Departament de Dret de la Universitat Pompeu Fabra. Els valencians, des de quan són valencians? de l’editorial Afers, serà presentat a la Biblioteca Pública de València el proper dijous 3 de març pel president de les Corts, Enric Morera.

Lo que más afecta es lo que sucede más cerca. Para no perderte nada, suscríbete.
Suscríbete

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_