_
_
_
_
_

El còmic com a ferramenta per a seduir els xiquets a la lectura

'Xiulit' és un còmic nascut fa mig any, adreçat a un públic d’entre 7 i 14 anys Dedica el seu número de desembre a Carles Salvador, impulsor del valencià en l’escola

El dibuixant Jordi Peidro.
El dibuixant Jordi Peidro.

La difusió del valencià entre els lectors més joves ha trobat un aliat en el còmic i pareix que la fórmula funciona. Des de l’abril passat podem trobar a molts quioscos de la Comunitat Valenciana la revista Xiulit, una publicació mensual adreçada als xiquets d’entre 7 i 14 anys, que té la il·lustració com a element fonamental per a fomentar l’hàbit lector.

Es tracta d’una iniciativa editorial agosarada darrere de la qual es troba l’editor Pablo Herranz, el filòleg Miquel Àngel Vara, dibuixants com Jordi Peidro, Paco Roca o Miguel Calatayud, tres vegades Premi Nacional d’Il·lustració, i la comunicadora Celia Guardiola. En temps on la tecnologia mana, on impera entre els menors la tirania dels telèfons mòbils i les tablets, ells van decidir anar contracorrent i traure una nova publicació, per a xiquets, en paper.

“El món digital és perfectament compatible amb el paper. A França, per exemple, hi ha revistes juvenils amb més de 300.000 lectors i allí també tenen televisió, telèfons mòbils i tauletes tàctils” diu Pablo Herranz, que reconeix que el mercat editorial és complicat en un país, com el nostre, on es llig tan poc. “La nostra intenció és capgirar les dades tan baixes de lectura a la Comunitat Valenciana. Seguim un model ja experimentat al Regne Unit, on s’ha demostrat que els còmics són molt útils per a fomentar la lectura entre els més joves” afegeix.

Portada de desembre de 'Xiulit'.
Portada de desembre de 'Xiulit'.

Els índex de lectura entre els valencians, efectivament, són molt baixos si atenem les dades de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya. Estem 2,3 punts per davall de la mitjana espanyola i molt per baix de comunitats com Madrid o Catalunya. A més, un informe de 2011 assenyala que pel que respecta a la llengua escollida de l’últim llibre comprat pels valencians, només el 2% era en valencià en front del 28,1% de catalans, 12,4% de balears, 5,1% de bascos o 4,9% de gallecs que diuen haver comprat un llibre en la llengua pròpia de la seua comunitat.

“Fomentar la lectura, sobretot en valencià, és fonamental per al futur de qualsevol cultura. Eixe és l’esperit de la nostra publicació. En eixe sentit la comunitat educativa està responent molt bé i ens la demanen a moltes escoles. A més comptem amb la col.laboració de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València” diu Herranz.

Lo que más afecta es lo que sucede más cerca. Para no perderte nada, suscríbete.
Suscríbete

La revista dedica el número especial de desembre a la figura de Carles Salvador, poeta i gramàtic, que va impulsar la introducció del valencià a l’escola i va ser membre fundador de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Valenciana. Amb els dibuixos de Sergio Melià, Xiulit ens transporta a l’època que va viure l’escriptor, ens descobreix aspectes poc coneguts de la seua vida i ens convida a descobrir la seua obra.

La publicació aposta per la cultura pròpia però també procura incloure reportatges sobre el coneixement del medi, l’estima per la natura, els valors humans i el llegat transmès per les llegendes i els contes populars.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_