_
_
_
_
_

Recomanem

Literatura medieval

Tres poetes del Segle d’Or

A. March, J. Roís de Corella, J. de Sant Jordi
Bromera
Alzira 2014.
216 pàgines

Últimament ens hem acostumat a veure edicions i reedicions de clàssics de la literatura catalana. Diguen el que vulguen els profetes de l’Apocalipsi, cal celebrar-ho. Amb cultura d’elit, en valencià i al País Valencià, no hi ha, el 2014, cap problema. O n’hi ha pocs. Les llàgrimes vénen d’una altra banda. Dic això perquè acaba d’aparéixer Tres poetes del Segle d’Or, una antologia recull, amb contextualització prèvia, de poemes de Jordi de Sant Jordi, Roís de Corella i Ausiàs March. Tres poetes i tres maneres de fer –el provençalisme no dissimulat, el classicisme i la potència subjectiva, respectivament– que ara apareixen en un volum accessible, a priori, a tothom. I això, en aquest país, és un èxit. I, a més a més, es va fent quotidià. Aplaudim-ho.

La Rella, núm 26

Institut d’Estudis Comarcals del Baix Vinalopó
Elx, 2013
199 pàgines.

Revista

El sud cultural en paper. Això és, en part, La Rella, la revista que edita l’Institut d’Estudis Comarcals del Baix Vinalopó, i que fa poc feia trenta anys. El seu últim número se centra en el patrimoni de la comarca, especialment de la ciutat d’Elx: “Desfeta la ciutat antiga, es podria pensar que la lluita per la protecció del patrimoni arquitectònic és un cant melangiós, però a la llum de l’estudi que ací presentem és una preocupació molt actual”. I tant. Queda palés en tots els articles del monogràfic, que van acompanyats d’altres sobre les recents activitats culturals d’una comarca i d’un sud. El nostre.

El cas Peníscola

Manel Joan i Arinyó
Onada edicions
Benicarló, 2014.
197 pàgines

Narrativa

El cas de Manel Joan i Arinyó és el dels escriptors professionals, és a dir, dels escriptors tan prolífics que s’acostumen a la publicació regular, sostinguda. N’ha donat bona fe, entre poesia –Plany de l’home llop i Versos blancs–, literatura infantil i juvenil –L’any que vam córrer perillosament, l’última–, relats... I novel·les. N’ha escrit deu. Ara arriba l’onzena, El cas Peníscola, l’últim premi Vila de Puçol, una novel·la lleugera, construïda entorn d’un crim oblidat i d’una insistència. Joan i Arinyó es decanta per una prosa explicativa – massa?–, que no deixa caps per lligar. Entre diàlegs comptats i embranzides polítiques, creix una intriga amable, de Barcelona a Peníscola.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_