_
_
_
_
_

La mirada subjectiva del fotògraf

El Palau de la Virreina acull la 4a edició de la trobada internacional OjodePez Photo

Una de les imatges de Calle del Cartucho, de Stanislas Guigui, participant de l’edició d’aquest any.
Una de les imatges de Calle del Cartucho, de Stanislas Guigui, participant de l’edició d’aquest any.

Fa deu anys, a Barcelona un grup d’estudiants de la Universitat Pompeu Fabra, encapçalats per Frank Kalero, va crear OjodePez, revista que va esdevenir referència i motor per a la nova fotografia documental a Espanya. D’aquí que La Fábrica, editora d’OjodePez, triés la ciutat comtal per celebrar-hi una trobada que utilitza tant el seu nom com el seu concepte. L’OjodePez Photo Meeting, que arriba a la quarta edició, reuneix fins demà un centenar de professionals, fotògrafs, editors gràfics, crítics i experts de diversos països que presentaran els seus treballs i debatran els temes més actuals vinculats amb la fotografia documental, en trobades obertes al públic. Aquests experts, a més, visionaran els portafolis de tots aquells que hagin formalitzat prèviament la seva inscripció. D’aquesta manera, a més de proporcionar coneixement a través de conferències, taules rodones i del cara a cara, amb moguts enfrontaments que involucren directament els espectadors, l’OjodePez Photo Meeting ofereix a tots els autors la possibilitat de tenir tres cites per ensenyar els seus treballs a experts de la talla de l’editor italià Mauro Bedoni; de Jim Casper, conegut per organitzar a París visionats de portafolis a gran escala; de Caroline Hunter, editora gràfica del suplement dominical del diari anglès The Guardian; de Marloes Krijnen, fundadora de Foam, un museu de fotografia i una poderosa plataforma de difusió i suport amb seu a Amsterdam; de Catherine Dolek, responsable de FetArt, una organització francesa que ajuda els creadors a realitzar la seva primera mostra, i dels artistes Iñaki Domingo i Andreas Müller Pohle.

Un altre incentiu de la trobada és un taller de fotografia-acció que imparteix avui i demà el reporter gràfic Luis Baylón, col·laborador des dels anys vuitanta dels principals mitjans espanyols, inclòs El País Semanal. Els participants treballaran en reportatges ficticis, orientats a oferir una perspectiva centrada en l’individu i la societat, molt personal i original, sense perdre l’aproximació documental i informativa.

Un objectiu que ha portat a les seves màximes conseqüències Joan Fontcuberta, representant punter de l’art fotogràfic espanyol, que ahir es va encarregar d’obrir l’intens programa de conferències. Fontcuberta, que acaba d’inaugurar a Madrid una mostra sobre la postfotografia, va centrar la seva intervenció en els canvis provocats per la introducció de les noves tecnologies tant a escala tècnica com conceptual. L’artista, que es va donar a conèixer pels seus projectes paradoxals —que posen en dubte la veracitat de la imatge fotogràfica—, està cada vegada més llançat cap a l’estrellat i alhora entestat a revelar els aspectes ocults i discutibles de la realitat. Al juliol inaugura una mostra a Arles, una antològica al Museu de la Ciència de Londres i el fotomosaic al costat del Col·legi d’Arquitectes de Barcelona, en el marc de les celebracions del Tricentenari. “És un mosaic de ceràmica format per 4.000 fotografies enviades per ciutadans anònims, als quals es va demanar que representessin un moment de llibertat, i un programari específic les va acoblant segons patrons com a color i forma”, ha explicat Fontcuberta, que des de fa anys comparteix amb el públic l’autoria de moltes obres.

L’edició d’enguany, que celebra la mirada subjectiva, rebel, irònica i espontània, es basa en Els inconformistes, el projecte del cèlebre fotògraf de l’Agència Magnum Martin Parr, que es pot visitar al Palau de la Virreina, seu de la trobada, fins al 27 de juliol.

OJODEPEZ PHOTO

Palau de la Virreina, fins demà

FOTOLLIBRES AQUÍ I ARA

Foto Colectania, fins al de 30 juliol

En la seva intervenció, Parr va abordar els canvis provocats per l’autoedició, que ha modificat profundament els mecanismes i el mercat dels llibres de fotografia. Parr va citar la feliç conjuntura d’una exposició sobre aquest tema a la Fundació Foto Colectania de Barcelona, en la qual s’exhibeix també Afronautas, de Cristina de Middel, que el mateix Parr destaca en el recentment publicat tercer volum de la seva història de la fotografia. Fotollibres aquí i ara, oberta a Colectania fins al 30 de juliol, reuneix 21 llibres que reflecteixen les tendències més interessants i originals de l’escena espanyola actual. Vuit d’aquestes publicacions han estat traslladades a l’espai en forma d’instal·lació pels seus autors, entre els quals destaca Txema Salvans, que divendres posarà el punt final a l’OjodePez Photo Meeting amb una xerrada titulada, suggeridorament, Basat en fets reals.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_