_
_
_
_
_

Marató flamenca

El Festival Ciutat Flamenco tanca la celebració de l’Any Carmen Amaya

Les cames de Sol Picó combinen dansa clàssica i ball flamenc.
Les cames de Sol Picó combinen dansa clàssica i ball flamenc.

El Festival Ciutat Flamenco 2014 arriba amb moltes Cármenes ballant. Eva Yerbabuena, Sol Picó, Increpación Danza, Maruja Garrido i Esperanza Fernández són alguns dels artistes que, des d’avui fins diumenge, desembarquen al Mercat de les Flors per celebrar el Festival que, en aquesta nova edició, posarà el punt final a l’Any Carmen Amaya. El centenari del naixement de la bailaora s’ha celebrat des de maig del 2013 fins a maig del 2014. El Taller de Música i el Mercat de les Flors aposten per propostes innovadores i referències recuperades, figures essencials en el flamenc tradicional i contemporani. Aquest any, l’organització intentarà que el festival sigui més accessible al públic amb discapacitat auditiva.

El certamen començarà avui a les sis de la tarda al vestíbul del metro de Diagonal (L5) amb una atrevida proposta de flamenc modern a càrrec de Carolus Trio. Dues hores més tard, a la Sala Sebastià Gasch, Juan Carlos Lérida, artista i comissari del cicle Flamenc Empíric, impartirà un taller d’introducció al flamenc. I seguirà a les 21.30 h a la Sala MAC amb la magnífica bailaora, Eva Yerbabuena, que presentarà el seu últim espectacle, ¡Ay!, amb el qual va conquistar el públic londinenc l’any passat, quan va actuar al Sadler’s Wells de la capital britànica i, més recentment, els espectadors de la passada edició del Temporada Alta. A ¡Ay! l’artista dansa sola, no hi ha cos de ball. L’acompanyen en escena el violí clàssic de Vladimir Dimitrenco, la guitarra de Paco Jarana —autor de la música— i la percussió d’Antonio Coronel, mentre que el cant va a càrrec d’Enrique, el Extremeño, i José Valencia.

El vestíbul de l’estació de metro d’Universitat serà l’escenari —demà a les sis de la tarda— de la proposta de Salao Eléctrico. Una mica més tard, al Mercat de les Flors, José de la Vega farà una conferència sobre “l’androgin i l’arquitectònic del ball flamenc”. El grup Increpación Danza estrenarà XXi (20.00 h) a la Sala Pina Bausch. Dr Batonga! (21.00 h) ocuparà el Hall del Mercat. Es tracta d’un sentit homenatge a través d’audiovisuals i música de Jordi Urpi a Carmen Amaya. A les 21.30 h, a la Sala MAC, la cantaora Esperanza Fernández, amb la bailaora Pastora Galván, oferirà Mi voz en tu palabra, un espectacle basat en poesies de José Saramago.

El dissabte 24 es presentaran dues de les perles d’aquest Festival, l’audaç i imaginativa ballarina i coreògrafa Sol Picó, amb l’actriu Candela Peña i la cantant La Shica, estrenarà La piel del huevo te lo da (20.00 h) a la Sala Pina Bausch, una interessant reflexió sobre la dona a través del flamenc i la dansa contemporània. A la Sala MAC, la cantaora i bailaora Maruja Garrido, musa de Dalí i ànima del tablao Los Tarantos de la plaça Reial als anys seixanta, presentarà Rumba surreal (21.30 h) amb Chicuelo a la guitarra, Amador Rojas al ball i Peret Reyes a la guitarra. Una oportunitat única, ja que la Garrido està allunyada dels escenaris i no es prodiga. Al Hall del Mercat continuarà la marató flamenca: Marc Vargas & Chole Brûlé oferiran Por casualidad (21 h). I el diumenge 25, la perla final —a les 18.00 h a la Sala MAC— serà l’espectacle Les trinxeres de 1714, amb Pere Martínez, una de les veus més fructíferes que ha donat el planter del Taller de Musics.

FESTIVAL CIUTAT FLAMENCO

FESTIVAL CIUTAT FLAMENCO

Del 22 al 25 de maig

Mercat de les Flors

 

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_