_
_
_
_
_
VIATGES I AVENTURES

Exploradors i sirenes

Des de la continuació de ‘L’illa del tresor’ a les memòries del Barón Rojo

Jacinto Antón
ALEX FITO

Sirenes encantadores de navegants, exploradors, viatgers, un retorn a l’illa del tresor, i per arrodonir-ho, en el ressò del centenari de la Gran Guerra, la veu d’un tinent a les trinxeres i el ronc depredador d’un triplà vermell llançant-se sobre les seves preses. Tot això donen de si les novetats de viatges i aventures que portem aquí per elevar un monument de llibres a la imaginació més febril, la que ens porta a llocs i empreses que ens recorden que a la vida val la pena viure, i sobretot llegir.

Comencem pel principi, i no hi ha res de més transcendental que les primeres lectures, així que, que carai!, tornem a l’illa del tresor. Ho fa esplèndidament una novel·la captivadora (Regreso a la isla del tesoro), de la qual diré el que en diu The Times: que supera l’original! (anatema!!). Però sí que és veritat que és magnífica, i que torna a inflar de vent les nostres veles. En la nova història, Jim, madur, ha obert la seva pròpia fonda (La Hispaniola!), mentre que el seu fill (“mai no vaig ser un nen entremaliat ni mal fill, però això no va evitar que decebés el meu pare” : només per aquesta línia ja val la pena tot el llibre) juga amb la idea de lligar els caps de la vella aventura del seu progenitor, ja que part del tresor de Flint es va quedar a l’illa...

Seguim pertinentment amb els cants de les sirenes: a elles consagra un llibre meravellós (Sirenas. Seducciones y metamorfosis) el nostre gran especialista en clàssics i mites Carlos García Gual. L’evolució de les sirenes, des de les d’Ulisses a les pintades per Waterhouse. Un fascinant viatge de descobriment i reivindicació pel mar de les llegendes.

Quatre viatgers d’avui mateix ens ofereixen les seves riques experiències en sengles llibres: la grandíssima periodista especialista en Àfrica Lieve Joris ens porta a La danza del leopardo a la República Democràtica del Congo; Paco Nadal, al Sudan a El cuerno del elefante; Javier Reverte a la molt més tranquil·la Irlanda, i Gabi Martínez a la recerca de si mateix (!) en la seva valenta novel·la autobiogràfica Voy. Francis Younghusband (del qual es compleix el 150è aniversari), explorador i soldat, agent del Gran Joc i místic —cosa que no va ser obstacle perquè comandés la invasió britànica del Tibet—, narra a Por el Himalaya dues de les seves expedicions històriques. A l’altre extrem, sorprenent explorador del que és petit, David George Haskell relata a En un metro de bosque l’extraordinària aventura científica i espiritual (a l’estil del recentment desaparegut Peter Matthiessen) d’estar-se un any mirant el mateix tros de terreny, en què, per cert, passa de tot (es troba des d’una eruga fins a un coiot). Un gran personatge la vida i realitzacions del qual ens descobreix Patrick Deville a la seva novel·la Peste & Cólera, bellament literària i farcida d’excitants referències aventureres, és el metge i explorador Alexander Yersin, deixeble de Pasteur que tant podia descobrir el bacil de la pesta a Hong Kong com endinsar-se conradianament a la selva d’Indoxina amb un winchester, dos elefants i molt de valor.

Manfred von Richthofen, el Baró Roig, sintetitza l’àmbit de la Primera Guerra Mundial en què hi va haver més aventura: l’aviació. Se’n publiquen ara les memòries, El avión rojo de combate, que el mostren més enllà de la seva perícia i la seva cavallerositat com un veritable depredador de l’aire. En terra, Ernst Jünger li donava la rèplica en versió de tropes d’assalt. El teniente Sturm narra les seves vivències en forma de novel·la. Home d’acer, un d’ells.

Regreso a la isla del tesoro. A. Motion. Tusquets. 388 pàg. 19,90 euros. Sirenas. C. García Gual. Turner. 208 pàg. 19,90 euros. La danza del leopardo. Lieve Joris. Altaïr. 552 pàg. 29 euros. Canta Irlanda. Javier Reverte. Plaza & Janés. 234 pàg. 20,90 euros. El cuerno del elefante. Paco Nadal. La Línea del Horizonte. 322 pàg. 16,50 euros. Voy. Gabi Martínez. Alfaguara, 390 pàg. 18,50 euros Por el Himalaya. F. Younghusband. La Línea del Horizonte. 224 pàg. 21 euros. En un metro de bosque. D. G. Haskell. Turner. 368 pàg. 21,90 euros. Peste & Cólera. Patrick Deville. Anagrama. 240 pàg. 18,90 euros. El avión rojo de combate. M. Von Richthofen. Macadán. 188 pag. 16,90 euros. El teniente Sturm. E. Jünger. Tusquets. 126 pàg. 13 euros.

Esport. Caràcter per a tot

Les dones sempre han corregut de cap més que els homes; i a les curses aviat faran paritat. Correr en femenino (Urano, 13 euros), d’Alexandra Heminsley, ho explica tot per a les que pensen que no ho poden fer; i Cristina Mitre fa una passa més i recomana dietes i equipaments a Mujeres que corren (Planeta, 17,90 euros). Potser és més fàcil seguir models, com Kilian Jornet, que a La frontera invisible (Ara Llibres / Now Books, 18,90 euros) empeny a encarar tot límit vital. O fixar-se en la fe de Domingo Catalán, per Ignasi Gaya a De 0 a 100 (Cossetània, 16 euros).


Per córrer cal caràcter. Els sobra a Simeone i Valdés, que, a El efecto Simeone (Plataforma, 16 euros) i Mètode V (Columna, 14,90), expliquen mètodes motivacionals. Caràcter més agre el de Mourinho al Madrid. Ho desvela Diego Torres a Prepárense para perder (B, 16,50 / @ 9,99). I rar el del boxador Pedro Roca, que deixà memòries que a Comanegra (24 euros) s’ajunten amb un llibre de boxa a Catalunya de Julià Guillamon: Jamás me verá nadie en un ring. Caràcter, lema dels 42 periodistes de Relats solidaris de l’esport (10 euros).

Mediàtics. Llegir a qui es veu i se sent

Algun d’aquests serà dels més venuts a Sant Jordi en portar la signatura de coneguts per la veu o el rostre. Serà el cas d’Un minuto a bote pronto, d’Iñaki Gabilondo (Aguilar, 17 euros), selecció dels seus comentaris a la Ser. El televisiu Jaume Barberà torna amb 9N 2014 (Ed. B., 15 euros), les xifres màgiques d’aquest any. Gaspar Hernàndez és fidel a Sant Jordi. Aquest any presenta La terapeuta (Columna, 18,90 euros), sobre ansietat, estrès i crims imprevistos. Mentrestant, el gran comunicador Ramon Gener torna a demostrar-ho amb la música culta de Si Beethoven pogués escoltar-me (Ara, 18,90 euros). I Víctor Amela, a Amor contra Roma (Ed. B., 19 euros), novel·la amb Ovidi, poeta de l’amor. Julio Iglesias, Suárez i Berlusconi son alguns Secretos confesables de l’agent Alfredo Fraile (Península, 22,90 euros). Pocs però tan expressius com el desaparegut Pepe Rubianes. Sempre tenia cosa a dir. Ho fa a Después de despedirme (Alrevés, 20 euros), amb textos i cartes inèdits. Connectar amb els altres mai és fàcil, però Elsa Punset proposa mètode a El mundo en tus manos (Destino, 18,90 euros).

Pràctics. Fogons, horts urbans i insults

Que no arribi l’estiu sense haver après de fogons. Per al propòsit, el mestre cuiner Josep Lladonosa publica La cuina catalana: 800 receptes d’avui i sempre (RBA, 32 euros), selecció que aspira a ser referent. Els seus alumnes, els germans Torres, amplien la recerca de receptes a De la tierra al cielo (Planeta, 20,90 euros). La mateixa tasca l’anima el millor cuiner del món amb Cuina amb Joan Roca (Planeta, 24,95 euros), l’excel·lència de la cuina a les llars. I per beure? Doncs la cervesa que proposen S. Freixes i A. Punsola a El mundo de la cervesa artesanal (Larousse, 16,70 euros) o descobrir Els secrets del vodka (Ara, 18,95 euros) amb Vador Llador. Si es beu, millor no ser Biciosos (Debate, 16,90 euros), de Pedro Bravo, tot sobre ciutats i bicis. I és que la gent cada cop és més verda, com demostra l’eclosió dels horts urbans. Pagesos de ciutat (Viena, 19,90 euros), d’Ester Casanovas, introdueix. Si ni així és relaxa, per descarregar adrenalina 100 insults imprescindibles (Cossetània, 14,50 euros), de Pau Vidal, que hauria anat bé a l’època de Yo fui a EGB (J. Díaz i J. Ikaz; Plaza & Janés 18,90 / @ 11,99 euros).

Art. Entre l’odi i l’amor

Els canvis ideològics són els que contribueixen més a la destrucció de l’art. Dario Gamboni analitza els moviments iconoclastes des de la Revolució Francesa a La destrucción del arte (Cátedra, 25 euros). Els canvis de gustos i l’evolució urbanística també comporten la pèrdua de patrimoni. Es comprova a El modernisme perdut de Raquel Lacuesta (Base, 29,80 euros) i es pot veure a les fotografies que va realitzar el vienès Adolf Zerkowitz des de 1915 al llibre Barcelona-Zerkowitz (Ajuntament de Barcelona, 20 euros). Més fotografies. Les del catàleg Colita (RM, 30 euros), de l’exposició comissariada per Laura Terré a la Pedrera. I per intentar emular-la, un manual amb títol evident: Lea este libro si quiere tomar buenas fotografías (Blume, 20 euros), d’Henry Carroll. És més difícil imitar Eugeni d’Ors, que va escriure, entre 1952 i 1954, articles sobre 52 artistes com Cézanne o Kandinski, que ara Elba (18 euros) reuneix a Artistas del XX. Un dels més destacats del XXI és el xinès Ai WeiWei. A Conversaciones (Gustavo Gili, 15 euros), de Hans Ulrich Obrist, podrem saber el seu pensament.

Cine i música. Grans entre el grans

El gran Vázquez Montalbán també escriví de música. El 1974 publicà Cien años de canción y music-hall (Nortesur, 18 euros), història dels intèrprets i pràctiques musicals. D’un dels més grans de la cançó catalana, a Lluís Llach. Quadern de bitàcora (Efados, 45,60 euros) J. M. Vileu en repassa trajectòria amb tot luxe d’imatges. Una manera de recordar un gran molt particular, als 20 anys de la mort, passa per Kurt Cobain. La historia de Nirvana, de Carrie Borzillo (Timun Mas, 30,40 euros). Sed de más, de J. D. Sanderson (Univ. València, 23,75 euros) repassa la trajectòria de Paco Rabal. Desconeguts però també grans són les quatre figures de l’animació exposats al CCCB, que té catàleg: Visiones fantásticas de Starewitch, Svankmajer y los hermanos Quay (Diput. de Barcelona, 14,25 euros). Tristament gran va ser la centenària Gran Guerra, que ha donat peu a grans pel·lícules. Emilio G. Romero les repassa a La I Guerra Mundial en el cine (T&B, 22 euros). No va ser una guerra, però Déu n’hi do el rodatge de Vivir es fácil con los ojos cerrados, que David Trueba explica amb gràcia i estil (Malpaso, 18,50 euros).

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Sobre la firma

Jacinto Antón
Redactor de Cultura, colabora con la Cadena Ser y es autor de dos libros que reúnen sus crónicas. Licenciado en Periodismo por la Autónoma de Barcelona y en Interpretación por el Institut del Teatre, trabajó en el Teatre Lliure. Primer Premio Nacional de Periodismo Cultural, protagonizó la serie de documentales de TVE 'El reportero de la historia'.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_