_
_
_
_
_
NARRATIVA CATALANA

Superant límits

Baixauli, Cuartiella, Pagès i Rojals consoliden la seva trajectòria amb llibres de notable qualitat

Alex Fito

Ja tocava: aquest Sant Jordi, en català, els títols destacats són més i millors que en castellà. Ho són, a més, provinents d’autors poc donats a concessions, acabats d’obrir al gran públic i units per la idea dels límits a superar: el Rubicó de l’edat, com si narradors i personatges es trobessin nel mezzo del cammin; o la barrera del cos, el confí de l’altre... Maneres, en fi, de creuar fronteres, de fer principis dels finals. No és això créixer? 

Que l’hi preguntin a Manuel Baixauli (Sueca, 1963), que en acabar el seu èxit L’home manuscrit patí una malaltia kafkiana que el va tenir un mes i mig paralitzat. A La cinquena planta en reviu l’experiència, la reescriu, la transcendeix i la converteix en metaficció mitjançant un buit inaccessible rere una porta. Solitari, perplex, feliç de (sobre)viure, el seu B dibuixa els darrers llindars.

Lluny dels doctors i pacients del valencià, Maria Mercè Cuartiella (Barcelona, 1964) manté el llistó del premi Llibreter 2012 tornant al tema dels germans, ara germanes: la Mei i la Sònia de L’afer marsellès. A l’altra banda de la llei, entre armenis madurs, objectes agressius, espais tancats i fràgils relacions, l’obra esdevé un tour de force psicològic que palesa els efectes, no tots dolents, d’ignorar les línies vermelles.

Per divisòries, però, les de les parelles si trontolla la fidelitat. Li passa al Pau i a la Teresa, protagonistes d’un dels millors premis Sant Jordi en anys, de Vicenç Pagès (Figueres, 1963; flamant Premi Nacional). Del petó inicial, enigmàtic, als mil registres que combinen Facebook, la Jonquera, els whatsapps, el temps, els trens i Terezin, Dies de frontera és una obra de fites, de baules i de mapes de l’ànima.

Candidata, com Pagès, a triomfadora de la Diada, la fugissera Marta Rojals (la Palma d’Ebre, 1975) ha tornat a la seva il·limitada capacitat per a la llengua i els diàlegs a L’altra, afer sentimental amb sorpresa i en plena crisi. Viralitzada pel boca-orella, xarxes incloses, la peripècia del Nel, la Nona i els altres convidats, l’obra traspua secrets, oblits i veritats com “no val dir t’estimo en horitzontal”. Prova del nou? Ja hi ha qui diu que tot plegat no n’hi ha per tant. No facin cas: amb llibres com aquests, l’únic per tant que importa és el del preu final.

La cinquena planta. Manuel Baixauli. Proa. 296 pàg. 17,50 euros. L'afer marsellès. Maria Mercè Cuartiella. Amsterdam. 294 pàg. 18.90 euros. Dies de frontera. Vicenç Pagès. Proa. 328 pàg. 21,50 euros. L'altra. Marta Rojals. RBA-La Magrana. 336 pàg. 18 euros

Dos taüts negres i dos de blancs

Els crims de Carreu de 1943 van marcar l’autor del Pallars. Un assassinat múltiple que intenta desxifrar en una novel·la coral i real a partir de 19 personatges ben construïts. Ells relaten una història, amagada per les misèries del franquisme, que retrata l’autor de la recordada L’abominable crim de l’Alsina Graells.


Dos taüts negres i dos de blancs. Pep Coll. Proa. 432 pàg. 21 euros / @ 16,99</CF> euros

Aniversari

Guanyadora del premi Marian Vayreda, la novel·la parla sobre el pas del temps, l’efecte que té sobre les persones (encarnat en una parella amb la tragèdia d’un fill mort i l’alegria d’una filla que els farà avis) i sobre les ciutats, amb la metàfora d’una botiga de queviures de barri regentada ara per uns àrabs.


Aniversari. Alba Sabaté. Empúries. 272 pàgines. 17 euros

Els nois

L’autor de l’elogiada Pere Marín planteja aquí la mort de dos germans en un accident, fet que colpeja Vidreres i quatre personatges que es creuen i parlen de relacions, el dol i els secrets. Una novel·la pertorbadora de l’escriptor de Sant Feliu de Guíxols. Per no deixar-la.


Els nois. Toni Sala. L’Altra. 184 pàgines. 16 euros

I demà, el paradís

Tercera novel·la de l’autor d’El somni de Farrington Road, que, minuciós però àgil, dibuixa dos escenaris: la Fernando Poo colonial i un Cadaqués reconvertit en tres dècades, des dels anys vint fins a mitjan segle XX, a partir d’una dona casada per conveniència.


I demà, el paradís. Antoni Vives. RBA-La Magrana. 394 pàg. 20 euros / @ 7,99 euros

Germans del sud

La història al revés: Catalunya, vecendora fa 800 anys de la batalla de Muret, arriba al 2013 com un imperi amb problemes: un dels seus territoris es vol independitzar i activa tots els mecanismes (legals o no) per evitar-ho. Premi Joanot Martorell per a una novel·la sobre el poder.


Germans del sud. Hèctor Bofill. Edicions 62. 518 pàg. 21,50 euros / @ 14,99 euros

La pau a casa

El centenari de l’autor i supervivent de Mauthausen ha estat una ocasió d’or per recuperar la seva obra, marcada per la barbàrie humana. La suposada vida en família de La pau a casa i el triangle amorós latent a La ribera deserta (Ensiola, 15 euros) són les dues últimes novel·les que va escriure.


La pau a casa. Joaquim Amat-Piniella. Ensiola. 212 pàgines. 15 euros

El català de la Manxa

Sempre és bon moment per recuperar l’obra del pintor modernista, però la reedició d’aquesta novel·la, que parodia El Quixot, és especialment idònia: les peripècies del revolucionari català protagonista ens ensenyen el fracàs dels intents de Catalunya per reformar Espanya.


El català de la Manxa. Santiago Rusiñol. L’Avenç. 214 pàgines. 19 euros

L’escorpí i altres deliris

El recull de 18 contes ens porta a la frontera entre la realitat i els fenòmens inexplicables, personatges que es converteixen d’un dia per l’altre en una mantis religiosa humana, capaç de matar amb el sexe, o un blanc que es fa negre... Contes captivadors pensats per aprofitar la vida.


L’escorpí i altres deliris. Roger Peña. La Mansarda. 150 pàgines. 17,90 euros

Una dona meravellosa

A base d’un seguit de distraccions i somnis efímers i mai acomplerts i molts cops per la via del sexe, Neus pretén fer un gir radical a la seva grisa vida. Així de radical és la protagonista de la nova novel·la de l’autor de la premiada L’altíssim i de la peça teatral Això és Àustria.


Una dona meravellosa. Joan-Jordi Miralles. Labreu. 332 pàgines. 16 euros

La barca d’Isis

El fill de Narcís Oller és conegut per narrar el pistolerisme dels anys vint, però aquí novel·la una realitat més desconeguda de la burgesia d’aquells anys: la fixació per l’ocultisme i l’espiritisme, amb personatges que busquen respostes a la seva desesperació.


La barca d’Isis. Joan Oller. Males Herbes. 220 pàgines. 12,95 euros

Simulacions de vida

Log és l’aparell que permet als habitants connectar-se tot el dia a la Xarxa. La facilitat tecnològica serveix també per perdre el valor de la vida humana i arribar a l’absurd de dotar les màquines de consciència. Thriller de ciència-ficció en el debut de l’autor en català.


Simulacions de vida. Enric Herce. Males Herbes. 292 pàgines. 14 euros

Lisboa direcció París

Segon volum de la trilogia Foraster de fora, que va arrencar amb el prometedor debut de l’autor amb Factures pagades. La novel·la ens porta de Lisboa a un París en plena efervescència artística. Un viatge frenètic, de prosa lliure, políglota i apassionant.


Lisboa direcció París. Manuel Foraster. Tusquets. 304 pàgines. 18,90 euros

Desig de xocolata

Tan fàcil com la temptació d’una presa de xocolata és enredar-se en aquesta obra de l’autora d’Habitacions tancades, amb la qual ha guanyat el Ramon Llull i on narra la vida de tres dones a través de la seva relació amb el dolç cacau. Un viatge, també, per la història de Barcelona.


Desig de xocolata. Care Santos. Planeta. 432 pàg. 21 euros / @ 9,99 euros

Totes les cançons parlen de tu

Primera novel·la del cantant i lletrista d’Obrint Pas. Amb regust autobiogràfic: un grup de joves apassionats de la música que munten el seu propi grup; entremig, una història d’amor, de la violència i la música dels noranta. Tot, amb una prosa fluida i frases amb regust de vers d’Obrint Pas.


Totes les cançons parlen de tu. Xavi Sarrià. Sembra Llibres. 190 pàgines / 16,50 euros

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_