_
_
_
_
_

Les primeres cites teatrals

El públic tindrà un 2014 carregat d’estrenes i la possibilitat de repescar èxits anteriors

José Luis Gómez interpreta 'El principito', al Teatro de la Abadía de Madrid.
José Luis Gómez interpreta 'El principito', al Teatro de la Abadía de Madrid.

Obriu les agendes que acabeu d’estrenar i preneu nota.

Pulmons. Marilia Samper dirigeix aquesta peça de Duncan MacMillan sobre la incertesa que envolta els joves: ¿hem de tenir fills, ateses les circumstàncies d’inestabilitat política, canvi climàtic i ansietat global? És el que es planteja la parella protagonista, interpretada per Carlota Olcina i Pau Roca. Del 9 de gener al 9 de febrer a la Sala Beckett-Gràcia.

Un enemic del poble. Sobre els mecanismes de la corrupció política, els interessos particulars i sempre econòmics que s’amaguen rere el concepte de “bé comú” i el poder dels mitjans. Una peça que ens arriba en versió lliure de Juan Mayorga i Miguel del Arco, sota la direcció d’aquest últim. Pere Arquillué serà el Dr. Stockmann, el metge que perd la confiança dels veïns quan descobreix la veritat. Del 23 de gener al 16 de febrer al Lliure de Montjuïc.

Dones com jo. Les T de Teatre es duen bé amb els homes que les entenen i saben treure el millor d’elles. Ho hem comprovat amb Sergi Belbel, Javier Daulte o Alfredo Sanzol. Ara és el dramaturg Pau Miró, autor de la seva propera aventura conjunta, una comèdia negra sobre la crisi dels 50 i l’amistat. Del 23 de gener al 16 de març al Romea.

Recortes. Aquest títol genèric engloba dues peces curtes dels britànics David Greig (autor de L’arquitecte) i Clara Brennan, Fragile i Hi Vis, respectivament, sobre les retallades en la sanitat. Alberto San Juan i Núria Gallardo en seran els intèrprets. Al darrere hi ha les versions de Juan Cavestany i la direcció de Mariano Barroso. Teatre urgent i d’acció, del 6 al 9 de febrer al Lliure de Gràcia.

El principito. Des del Teatro de la Abadía de Madrid ens arriba una versió del clàssic d’Antoine de Saint-Exupéry que dirigeix Roberto Ciulli (fundador del Theater an der Ruhr) i que protagonitzen José Luis Gómez i Imma Nieto. El relat original esdevé un joc de clowns de ressonàncies beckettianes. Del 13 de febrer al 2 de març al Lliure de Gràcia.

Seuls. Un dels muntatges internacionals de la temporada, escrit, dirigit i protagonitzat per Wajdi Mouawad, que aborda un cop més els temes de la identitat i la memòria amb la càrrega sentimental que li coneixem, però amb molta més ironia, a través d’un universitari d’origen libanès que viu a Mont-real i ha de creuar mig món per acabar la seva tesi. Del 27 de febrer al 2 de març al Lliure de Montjuïc.

Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores. El 1935 la companyia de Margarida Xirgu la va estrenar al Teatre Principal Palace de Barcelona. Ara serà Joan Ollé qui portarà a escena aquest Lorca txekhovià, com ell mateix defineix l’obra. Amb Carme Elias, Lluís Marco i Nora Navas, entre d’altres. Del 27 de febrer al 6 d’abril a la Sala Gran del TNC.

El Caballero de Olmedo. Lluís Pasqual torna a aquesta peça emblemàtica del Siglo de Oro escrita per Lope de Vega amb la Kompanyia del Lliure i la Joven Compañía Nacional de Teatro Clásico. Rosa Maria Sardà serà Fabia, l’alcavota que mediarà entre Don Alonso i Doña Inés. Del 14 de març al 13 d’abril al Lliure de Montjuïc.

Amarillo. El lugar al que un hombre nunca llegó. L’altre muntatge internacional ens ve de Mèxic. Teatro Línea de Sombra treballa en projectes fronterers entre les arts escèniques i les plàstiques. Amb aquest —la reconstrucció del cos, l’itinerari i el discurs d’un home que se’n va a Amarillo, Texas, però ni hi arriba ni en torna— han recorregut mig món. Del 10 al 13 d’abril a la Sala Petita del TNC.

El joc de l’amor i de l’atzar. Josep Maria Flotats dirigeix la comèdia més coneguda de Pierre de Marivaux, un cant de celebració a la galanteria amorosa amb embolics a l’estil de la comèdia de l’art i balls de disfresses. Amb escenografia (Ezio Frigerio) i vestuari (Franca Squarciapino) a l’altura. Del 7 de maig al 22 de juny a la Sala Gran del TNC.

A més: L’orfe del clan dels Zhao, un drama xinès de Ji Junnxiang que Oriol Broggi durà a escena amb Julio Manrique i Pablo Derqui (a partir de març al Teatre Romea); Fronteres, una trilogia segons Rafael Spregelburd, Falk Richter i Lluïsa Cunillé (del 14 de maig al 8 de juny a la Sala Petita del TNC); Dies feliços, de Beckett, amb Emma Vilarasau sota la direcció de Sergi Belbel (del 15 de maig al 15 de juny al Lliure de Gràcia).

I la possibilitat de repescar èxits anteriors: Jo mai, d’Ivan Morales (Lliure de Gràcia del 15 de gener al 2 de febrer); L’onada, d’Ignacio García May (Lliure de Gràcia del 20 de març al 20 d’abril); Els feréstecs, de Goldoni, dirigits per Lluís Pasqual (Lliure de Montjuïc del 7 de maig a l’1 de juny); Incendis, de Wajdi Mouawad i direcció d’Oriol Broggi (Romea, maig i juny).

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_