_
_
_
_
_

La festa de l’arquitectura

150 edificis es podran visitar al llarg del pròxim cap de setmana

Blanca Cia
La Casa Planells, de Josep Maria Jujol, a la cantonada de Diagonal amb Sicília, es podrà visitar.
La Casa Planells, de Josep Maria Jujol, a la cantonada de Diagonal amb Sicília, es podrà visitar. JOAN SÁNCHEZ

Passin i vegin. Barcelona celebra aquest cap de setmana la quarta edició de l’Open House. Bastant més que una simple jornada de portes obertes que enguany abasta 150 edificis, 14 d’ells de Santa Coloma de Gramenet, ciutat convidada al festival de l’arquitectura. L’Open House pretén apropar l’arquitectura al ciutadà i reivindicar-la com un fet cultural. Per això, un exèrcit de voluntaris —1.100 aquest any— s’involucren i ajuden en l’organització i informen el visitant dels edificis. Molts d’ells són alumnes d’arquitectura, altres són professionals en exercici, de vegades és el mateix autor, o persones que usen l’espai, o els seus propietaris. Si l’any passat la cita va ser secundada per 47.000 persones —les llargues cues al carrer ja són un clàssic de l’Open House— en aquesta edició s’espera arribar als 50.000.

Tots els districtes de la ciutat participen en el festival i mostren edificis singulars. A Ciutat Vella, per exemple, es podrà visitar des d’habitatges socials de Santa Caterina, passant pel Cercle del Liceu, fins al Palau Moja i la Sala Parés, per citar-ne alguns. La gran novetat en el districte central del festival d’aquest any és el Born, que els caps de setmana està a vessar. També a Ciutat Vella es podrà veure la font de Carmen Amaya o el rehabilitat Teatre Principal, al final de la Rambla.

OPEN HOUSE BARCELONA

Sábado 19 y domingo 20

www.48Hopenhausebarcelona.org y APP per mòbils

L’Eixample és un altre dels districtes amb una oferta important i àmplia: l’antiga fàbrica Damm, la casa Golferichs, el Conservatori Municipal de Música i fins la xarxa de clavegueres, perquè una de les visites consisteix a baixar a les clavegueres al passeig de Sant Joan. Entre les novetats de l’Open House enguany a l’Eixample hi ha la Casa Planells —Diagonal-Sicília—, de Josep Maria Jujol, el Palau del Baró de Quadras —Diagonal-Pau Claris— , de Josep Puig i Cadafalch, i alguns edificis particulars ubicats a l’esquerra de l’Eixample.

A Gràcia es pot baixar al refugi de la plaça del Diamant i visitar edificis antics i restaurats recentment, com La Violeta o la Casa Marsans. En aquest districte un dels edificis que se suma aquest any és la nova seu del Col·legi d’Economistes de Catalunya, que s’aixeca on van ser les atraccions del Caspolino, a la plaça de Gal·la Placídia.

A Sant Martí, es podrà visitar, entre altres, el DHUB de la plaça de les Glòries —futur Museu del Disseny que té prevista l’obertura l’any que ve— i també l’antiga nau taller Oliva Artés, la Sala Beckett del Poblenou i alguns els edificis que marquen perfil al 22 @, com ara la seu de la CNMC. Alguns hotels de la ciutat s’han sumat a l’Open House, com l’antiga Fonda d’Espanya —de Lluís Domènech i Montaner—, a Ciutat Vella, o, als antípodes, l’hotel Miramar, a Sants-Montjuïc. Arquitectura moderna a Sarrià-Sant Gervasi, com l’Institut de Microcirurgia Ocular, de Josep Llinàs, o d’edificis antics i restaurats, com el Teatre de Sarrià.

Santa Coloma de Gramenet i 14 dels seus edificis se sumen enguany a l’Open House, com a ciutat convidada per donar cabuda a la Barcelona metropolitana, en paraules de la directora del festival, Elisenda Bonet.

L’accés als edificis és gratuït i la visita és per rigorós torn, però aquest any els organitzadors han creat un passaport, que pot ser de 35 euros per un dia o de 50 euros per tot el cap de setmana, amb el qual no caldrà fer cues. Això sí, és aconsellable consultar el programa perquè els horaris són variables.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Sobre la firma

Blanca Cia
Redactora de la edición de EL PAÍS de Cataluña, en la que ha desarrollado la mayor parte de su carrera profesional en diferentes secciones, entre ellas información judicial, local, cultural y política. Licenciada en Periodismo por la Universidad Autónoma de Barcelona.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_