_
_
_
_
_
Opinión
Texto en el que el autor aboga por ideas y saca conclusiones basadas en su interpretación de hechos y datos

Sobiranisme canapè

La distribució del nomenclàtor de Barcelona és meravellosa

La distribució del nomenclàtor de Barcelona és meravellosa. És un luxe passejar amb algú que no coneix els seus carrers i poder-li explicar què era el Consell de Cent camí de Diputació. És un plaer ensenyar-li la quadrícula en un mapa i que entengui els passos que van de Muntaner a Balmes de la mateixa manera que la ciutat ens els va ensenyar a molts que no vam tenir l’oportunitat d’estudiar la nostra història ni la nostra cultura a l’escola. Els noms són importantíssims. Són tan importants que a Saidí no ens vam desempallegar de José Antonio Primo de Rivera fins a l’any passat. Ara la seva explaça llueix el nom de l’enyorat Joaquim Ibarz, corresponsal de La Vanguardia a l’Amèrica del Sud. Quina alegria sortir al balcó i trobar-te el seu nom en comptes del del falangista.

De la mateixa manera que a Saidí hi va haver nostàlgics que no van acabar de trobar bé el canvi, entenc que, al novíssim sobiranisme Ganduxer, el falangisme de Samaranch li sembli un pecat venial. I que si l’esquerra elàstica —prou elàstica per homenatjar falangistes— li va dedicar un museu, ells li devien un avinguda. Quan ho vaig llegir pensava que li canviaven el nom a la Diagonal per allò de l’entrada de les tropes. No, van triar Montjuïc, que es veu que també li escau. Pragmatisme Ganduxer: mans agafades i braç aixecat; el Born i Montjuich; passeig de Samaranch i estadi Lluís Companys.

Tenim les galtes vermelles. La dreta per la bufetada i l’esquerra per la vergonya que ens fan passar. Ja que hi som, per què no dediquen una plaça a Porcioles? I un Palau d’Esports a Urdangarin? Un carrer a Fèlix Millet! Han fet molt per Barcelona, per l’esport, per la música i per les infraestructures. Per compensar, si convé, s’organitzen unes jornades sobre la memòria històrica al CCCB i s’hissen tot de banderes de 17 metres i 14 centímetres d’alçada a cada racó.

¿Un carrer per a Samaranch per començar la cursa de Barcelona 2022? Només hi ha dues possibilitats. La primera és dolenta: no van pensar abans d’obrir la boca. La segona és terrible: pensen que tenen el deure de posar Samaranch al costat de Companys.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_