_
_
_
_
_
PENSANT-HO BÉ
Opinión
Texto en el que el autor aboga por ideas y saca conclusiones basadas en su interpretación de hechos y datos

El gran repte

El model de la premsa en paper que s’esgota i l’apassionant però incert futur digital.

Barcelona -

"Un altre periodisme és possible”. “No som velles glòries parlant de si mateixes”. “Intentem fer el periodisme que voldríem fer els periodistes fora de les aules”. “No volem treballar en gabinets de comunicació”. “Volem seguir aprenent un periodisme allunyat del que es fa ara”. Aquestes van ser algunes de les afirmacions dels estudiants de periodisme a les jornades sobre el futur del periodisme cultural, organitzades pel Màster de Periodisme Cultural de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Associació de Periodistes Culturals. Gairebé tot va girar entorn del gran debat: el model de la premsa en paper que s’esgota i l’apassionant però incert futur digital.

De totes les reunions, la més interessant va ser la coordinada per l’escriptor i periodista Jordi Carrión: un punt de trobada entre professionals i futurs professionals, que van presentar projectes molt interessants perquè, precisament, posen de manifest els reptes, les experiències i les dificultats d’aquest present canviant i difícil.

Tots els treballs són prometedors, i tots pateixen d’una triple problemàtica molt reveladora. La majoria de projectes neixen del micromecenatge i gairebé tots els professionals hi treballen gratuïtament, i això és la mort segura del periodisme tal com l’entenem ara. La feina dels professionals s’ha de pagar sigui al paper o sigui a la xarxa, com s’han de pagar els drets d’autor publiqui on publiqui. I el tercer repte, també complicat: què cal fer per diferenciar-se i no perdre’s en la immensitat d’Internet?

De tot el que vam veure, El Extrarradio és potser el més engrescador. És una ràdio a la xarxa. Alguns dels periodistes que la fan treballaven en un programa de llibres en una ràdio convencional i van ser acomiadats. Així que van endegar el seu projecte: fer la ràdio que més els agrada, amb programes de llibres, de ciència, de radioficció, d’esports, sobre la vida i la gent, des d’un punt de vista innovador. Tenen 80.000 visites.

Tant de bo els vagi bé a tots. Carrión, molt més optimista que jo respecte a aquest futur immediat, assegura que només que tinguin uns quants anuncis se’n sortiran. Esperem-ho. Cal no oblidar que ara mateix hi ha tres revistes, en paper i digital, que han trobat el seus lectors: Mongolia, Alternativas Económicas i Jot Down.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_