_
_
_
_
_
Infantil / Cómic

Còmics molt reals

El còmic segueix bombant vinyetes entre la més transparent realitat i la millor fantasia

Carles Geli
Perseu alliberant Andròmeda. Piero de Cosimo (circa 1915).
Perseu alliberant Andròmeda. Piero de Cosimo (circa 1915).

Amb bon múscul, el còmic segueix bombant vinyetes entre la més transparent realitat i la millor fantasia. Alguns títols així ho demostren:

Europa monstruosa. L’incert dia a dia, com si fos una pel·li de terror, torna de la mà d’Aleix Saló. Si l’últim Sant Jordi signava Simiocracia, irònica i didàctica anàlisi de la crisi i supervendes de la jornada, enguany presenta Europesadilla, on dissecciona aquest Frankenstein que és la Eurozona, on, com bé diu el subtítol, “algú s’ha menjat la classe mitjana”.

La realitat, segons Guy Delisle.El canadenc, que s’infiltrà a la fosca Corea del Nord amb els seus llapis amb l’autobiogràfic Pyongyang, de trista actualidad per l’escalada bel·liconuclear, publica Guía del mal padre. Delisle aparca els seus viatges, dels quals van néixer també Crónicas de Jerusalén i Crónicas birmanas, per mostrar-se, amb humor, com un pare irresponsable i canalla davant de situacions surrealistes.

Realisme màgic. Molt real, però amb un peu en el realisme màgic, és Gabo, obra en clau biogràfica sobre l’autor de Cien años de soledad, provinent de Colòmbia, amb guió d’Óscar Pantoja i il·lustracions de Miguel Bustos, Felipe Camargo, Tatiana Córdoba i Julián Naranjo.

Entre dos mons.Aquí s’ubica el darrer treball de Daniel Clowes. El pare de Wilson aborda a El rayo mortal el món dels superherois en un còmic poc convencional. L’autor de Mister Wonderful s’agafa al cinisme per retratar una depriment adolescència a partir d’un orfe que escriu cartes a una nòvia que no respon i que descobreix que fumar li dóna poders.

Món recordat.Entre la realitat i les al·lucinacions viuen els personatges d’Ardalén, amb què el gallec Miguelanxo Prado ha guanyat el premi a la millor obra d’autor espanyol al Saló del Còmic de Barcelona. El mar, emigrants que van fer les Amèriques, la memòria i la recerca del passat familiar s’entrelliguen en el retorn de l’autor de Traç de guix.

Un món realment seriós. Com a mostra de la serietat del gènere, coordinat per Santiago García, Supercómic, antologia de textos firmats, entre d’altres, per Pepo Pérez, Eddie Campbell i Eloy Fernández Porta, on no falta una entrevista amb Emmanuel Guibert ni tampoc una historieta a quatre mans entre el veterà Max i la novella Mireia Pérez.

Euromalson / Europesadilla @. Aleix Saló (Debolsillo. 9,95 euros). Guía del mal padre. Guy Delisle (Astiberri. 26 euros). El rayo mortal. Daniel Clowes (Reservoir Books. 17,90 euros). Gabo. Ó. Pantoja, M. Bustos, F. Camargo, T. Córdoba, J. Naranjo (Sins Entido. 22 euros ). Ardalén. Miguelanxo Prado (Norma. 25 euros). Supercómic. Santiago García, edició (Errata Naturae, 21,90 euros).

La reina de las ranas no puede mojarse los pies

Primers lectors (fins a 5 anys)


Davide Cali. Libros del Zorro Rojo. 36 pàgines. 14 euros


L’autor italià planteja una anècdota situada en el món de les granotes, que ve a ser com el nostre. Amb ella qüestiona el funcionament del sistema, on hi ha governants i governats. Les il·lustracions de Marco Somà augmenten l’atractiu. Molt adient per als temps que corren.

Molsa / Musgo

Per als lectors experts


David Cirici. Edebé. 168 pàgines. 8,60 euros


Molsa és un gos que parla de manera versemblant, en primera persona, i aquestes són les seves vicissituds per sobreviure enmig d’una guerra. Premi Edebé, il·lustrat per Esther Burgueño.

El gran llibre de les emocions / El gran libro...

Primers lectors (fins a 5 anys)


Mary Hoffmann. Joventut / Juventud. 40 pàgines. 15 euros


Petit catàleg de les emocions i els sentiments més comuns entre els infants. El text és breu; el to, positiu, tot intentant donar armes als infants davant les emocions i situacions més complexes. El treball de Ros Asquith aporta il·lustracions dinàmiques, amb humor, seguint la tradició anglesa.

Bestiari / Animalario

Primers lectors (fins a 5 anys)


Àngels Navarro. Combel. 24 pàgines. 13,50 euros


Qui ja s’ha convertit en una de les grans especialistes en llibres per jugar, experimentar i observar ofereix ara una nova proposta per als més petits. Es tracta d’un catàleg d’animals en el qual es proposa observar, jugar i buscar; tot il·lustrat per Carmen Queralt. El volum inclou també un memory i un joc per crear animals fantàstics.

Anem a caçar un ós / Vamos...

Primers lectors (fins a 5 anys)


Michael Rosen. Ekaré. 36 pàgines. 14 euros


Arriba en català un àlbum il·lustrat per als més petits que ha esdevingut un clàssic tant en castellà com en anglès, la seva llengua d’origen. En destaca el ritme, de caire repetitiu i marcat pel text, però també la il·lustració i el color, obra de la reconegudíssima Helen Oxenbury. Ideal per narrar oralment, tot mostrant-ne les imatges.

La bella dorment del bosc / La bella durmiente...

Per als que ja saben llegir (de 5 a 8 anys)


Edelvives. 40 pàgines. 14 euros


Baula ha apostat els darrers anys pels àlbums d’il·lustradors reconeguts arreu: Dautremer, Lacombe... i també Eric Puybaret, que aquí ofereix una composició nítida i un to màgic i oníric. L’adaptació de Élodie Fondacci permet una bona lectura en veu alta.

La caputxeta vermella / La niña de rojo

Per als que ja saben llegir (de 5 a 8 anys)


Aaron Frisch. Símbol / Kalandraka. 24. 17 / 20 euros


No hi ha autor gran que es resisteixi a fer el seu conte de la caputxeta. L’il·lustrador italià Roberto Innocenti fa una adaptació actual, amb una caputxeta urbana i un llop macarra sense escrúpols. Al costat, el retrat realista i crític d’una ciutat decrèpita, per dir-ho finament.


Per als que ja saben llegir (de 5 a 8 anys)

46 poemes i 2 contes

Per als que ja saben llegir (de 5 a 8 anys)


Joana Raspall. Publicacions Abadia de Montserrat. 64 pàgines. 12


Enguany, la poetessa Joana Raspall fa cent anys. Tot de celebracions ho proclamen. L’Abadia de Montserrat ha pouat en els llibres de poemes i de contes que li havia editat per oferir una tria del bo i millor. El resultat, un regal de centenari, embolcallat amb les imatges d’Àfrica Fanlo

Però jo sóc un ós!

Per als que ja saben llegir (de 5 a 8 anys)


Frank Tashlin. Viena. 64 pàgines. 13,50 euros


Reedició d’un clàssic americà que narra la història d’un ós que, quan es desvetlla del son hivernal, veu que al seu voltant han construït una fàbrica. L’hi volen fer treballar, però intenta convence’ls que és un ós. Combinació de text i dibuix excel·lent, com tota l’obra.

Jan Plata, la crida dels pirates / Juan Plata...

Per als lectors experts


Josep Lluís Badal. La Galera. 184 pàgines. 14,90 euros


50è premi Folch i Torres. Amb heroi que recorda Pippi Langstrum, com ara que el seu pare és un pirata al qual no coneix fins que va a cercar-lo, cansat que la mare li amagui la seva identitat.

La Lola vola i altres històries horripilants / Lola se embala...

Per als lectors experts


Wilfried von Bredow. Takatuka. 32 pàgines. 15 euros


Un recull d’històries diferents, cruels i esgarrifoses com la vida mateixa, que ve d’Alemanya. Planteja set situacions quotidianes que, segons els pares, poden acabar malament. Explicades en vers, són portades a l’extrem...

Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore

Per als lectors experts


William Joyce. Andana. 56 pàgines. 15,50 euros


Àlbum il·lustrat fruit d’un curt excel·lent que corregué per Internet i que rebé un Oscar: història fantàstica d’un senyor que tot volant va a parar a una mansió on nien els llibres i la imaginació. Bo com el film.

No em ratllis: 91 microrelats

Per als lector autònoms (a partir de 13 anys)



Flavia Company. Cruïlla. 192 pàgines. 11,95 euros


L’autora agafa joves d’institut com a protagonistes dels microrelats, on usa una frase feta en sentit literal com a eix. El llibre ha animat l’editorial a fer un concurs entre alumnes.

Vango

Per als lector autònoms (a partir de 13 anys)


Timothée de Fombelle. Estrella Polar. 400 pàgines. 15,95 euros


Un dels autors francesos més prometedors dels darrers temps i que es donà a conèixer amb els dos volums de Tobi Lolness, presenta el primer de Vango, personatge misteriós que viu un munt de peripècies en diversos llocs del planeta que ens mostren els seus orígens.

Mil revolts

Per als lector autònoms (a partir de 13 anys)


Maria Mercè Roca. Barcanova. 192 pàgines. 8,90 euros


Com un miratge i Kenitra eren les dues novel·les per a joves de l’autora publicades fins ara, amb èxit de lectors. Mil revolts, darrer premi Barcanova, pot seguir-les de prop. Narra el viatge, en un 4L atrotinat, de tres personatges de dues generacions a la recerca d’un antic amor de l’avi.

Viatgers intrèpids / Viajeros...

Per als lector autònoms (a partir de 13 anys)


Imma Pla i Montse Ganges. Bambú. 136 pàgines. 7,30 euros


Les autores expliquen les vides i aventures reals de cinc viatgers excepcionals, i ho fan d’una manera tan literària que les seves peripècies es llegeixen com un autèntic relat d’aventures. Els escollits: Marco Polo, Ernest Shackleton, Amelia Earhart, Thor Heyerdahl i Neil Armstrong.

Parco

Per als lector autònoms (a partir de 13 anys)


Jordi Sierra i Fabra. Anaya. 144 pàgines. 11 euros


Sierra i Fabra afirma que Parco és una obre diferent, nascuda d'un repte que ha aconseguit superar: una obra sintetizada al màxim, amb diàlegs freds, capítols curts i un misteri que es va desvelant pàgina rere pàgina. Un reformatori, un jove assassí... Premi Anaya.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Sobre la firma

Carles Geli
Es periodista de la sección de Cultura en Barcelona, especializado en el sector editorial. Coordina el suplemento ‘Quadern’ del diario. Es coautor de los libros ‘Las tres vidas de Destino’, ‘Mirador, la Catalunya impossible’ y ‘El mundo según Manuel Vázquez Montalbán’. Profesor de periodismo, trabajó en ‘Diari de Barcelona’ y ‘El Periódico’.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_