_
_
_
_
_
Assaig / Poesia

Poetes complets

En vida del poeta, encara ara, l’eina principal de divulgació és el llibre.

Sant Jordi, d'Alexander Barcley.
Sant Jordi, d'Alexander Barcley.

En vida del poeta, encara ara, l’eina principal de divulgació és el llibre. Cap al final de la seva vida o un cop desaparegut, la conquesta de la posteritat es fa per l’obra completa. La solitària Emily Dickinson (1830-1886) no va publicar gairebé res en vida, però va fer de l’escriptura poètica el seu lligam amb la realitat. No ha parat de ser revalorada: la seva Poesía completa conté 1.789 poemes.

La depressiva Anne Sexton (1928-1974) va rebre del seu psiquiatre el consell de servir-se de la poesia amb finalitat terapèutica. No fou un bon remei, ja que es va suïcidar, però li serví per donar un retrat colpidor de la condició femenina, com es veu a Poesía completa. No hi són tots, però els Poemes escollits de Joseph Brodsky (1940-1996) són la traducció, del rus o de l’anglès, dels Collected Poems: una gran antologia autoritzada. I com per demostrar que no hi ha res complet, la Poesía inédita de Pedro Salinas (1891-1951) aplega 142 peces que afegeixen matisos a un dels grans del 27.

Poesía completa. Emily Dickinson. Amargord. 1.032 pàg. 29,95 euros. Poesía completa. Anne Sexton. Linteo. 948 pàg. 39 euros. Poemes escollits. Joseph Brodsky. 1984. 496 pàg. 26 euros. Poesía inédita. Pedro Salinas, Cátedra. 504 pàg. 15.30 euros.

El dolor

Giuseppe Ungaretti. Eumo. 80 pàgines. 18 euros


Llibre del 1947 d’un dels grans italians. Poemes intensos a partir de la pèrdua d’un fill i d’un germà, que s’eleven fins a una reflexió sobre els patiments de la guerra (“aquell dolor no pararà mai de turmentar-me”) i una recerca quasi religiosa.

Tornar és lluny

Francesc Garriga Barata. Proa. 128 pàgines. 16 euros


A punt dels 80 anys, el massa poc reconegut bard ha rebut el Carles Riba per versos en què confirma el vigor de la seva escriptura, desmanegada en aparença i un punt enigmàtica, que apunta, desesperançadament, a qüestions indefugibles.

Poeta en Nueva York

Federico García Lorca. Galaxia Gutenberg.318 pàgines. 17,50 euros


L’original que Lorca entregà a l’editorial, setmanes abans que el matessin, es perdé i es va recuperar el 2003. Ara, gràcies a la rigorosa edició d’Andrew W. Anderson, s’accedeix a la voluntat última del poeta amb un llibre cabdal del segle XX.

La revolta poètica. 1964-1982

Diversos autors. Galàxia Gutenberg. 143 pàgines. 17,50 euros


Llibre catàleg de l’exposició, a cura de Vicenç Altaió i Julià Guillamon —que es pot veure fins dimarts a la Fundació Palau, i més endavant a l’Arts Santa Mònica de Barcelona—, sobre els anys que la poesia catalana començà a trencar motllos, estètics i socials. És l’amena crònica d’una obertura al món i d’un entusiasme creatiu (pop, folk...), amb noms com Parcerisas, Casasses...

Alma Venus @

Pere Gimferrer. Seix Barral. 104 pàgines. 16,50 euros


Nou tour de force d’un gran escriptor multifacètic que a cada llibre prova de reinventar el llenguatge poètic i preservar l’herència humanista. Aquest cop ho fa a partir d’un poema unitari, dens però fluid, no exempt d’elements críptics, i amb algunes aparentment antipoètiques referències a temes rabiosa actualitat.

Un dia qualsevol / Un día...

Miquel Martí i Pol. Nórdica. 96 pàgines. 16,50 euros


L’11 de novembre farà deu anys de la mort del popular poeta de Roda de Ter. Per evocar-lo, Nórdica ha reunit, en edició bilingüe, 30 dels seus poemes més característics. Un bon complement a Estimat Miquel (Empúries, 23,95 euros), la correspondència que van tenir, via fax, durant anys. Amb un cedé inclòs.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_