_
_
_
_
_
Best-seller

Nova lliçó ‘espinosiana

'Brúixoles que busquen somriures perduts' és el retorn a les llibreries d’Albert Espinosa

Anna Pacheco
El combat de Sant Jordi, de Jost Haller (1445-1450).
El combat de Sant Jordi, de Jost Haller (1445-1450).

L'embolic de la frase i la mística d’una portada pintada de blau intens i penya-segats quasi no admet divagacions... Brúixoles que busquen somriures perduts és el retorn a les llibreries d’Albert Espinosa, autor de Si tu em dius vine, ho deixo tot... però digue’m vine (2011) o Tot el que podríem haver estat tu i jo si no fóssim tu i jo (2010), entre d’altres. Darrere de títols caòtics que interpel·len l’ànima s’amaga un autor fetitxe dels valors de la condició humana: esperança, amor, vida.

Egaitz, un home desfet que ha patit la mort de la dona i de la mare, reprèn la turbulenta relació amb el pare, un vell director de cinema amb Alzheimer i a punt de morir. El relat es construeix durant el viatge a la casa familiar, on els records inunden el protagonista i el van reconciliant amb el seu passat i amb ell mateix i els seus prejudicis.

La nova novel·la és continuïtat del món espinosià que s’estima o s’odia, però que sempre manté aquella fugacitat prosaica farcida de leccions vitals.

Un exercici: canviar els grocs d’El món groc (2008) (llibre en què s’inspira la televisiva Polseres vermelles, amb 800.000 espectadors) per les persones/illes que configuren l’arxipèlag de la sinceritat: el concepte que inventa en aquest cas. Novament, línies que traspuen humanitat, que parlen de brúixoles i segones oportunitats, però que, sobretot, envaeixen el lector de molta pau i molta vida.

Brúixoles que busquen somriures perduts / Brújulas... Albert Espinosa. Plaza & Janés. 240 pàg. 16,90 euros

El maestro del Prado

Javier Sierra. Planeta. 320 pàg. 20 euros


El jardí de les delícies (El Bosco) o L’encarnació (El Greco) són portes cap al més enllà. És la tesi que sosté un enigmàtic personatge a qui l’autor conegué a la pinacoteca fa anys i que, en un joc entre realitat i ficció, l’autor d’El ángel perdido exposa amb la seva ja mítica grapa.

El cos humà / El cuerpo...

Paolo Giordano. Edicions 62 / Salamandra. 368 / 352 pàg. 22 / 19 euros


“El cos humà és una història sobre totes les guerres, les visibles però en particular les invisibles”, ha dit l’autor de La solitud dels nombres primers. Aquí, parla de la solitud de l’ésser humà en enfrontar-se amb ell mateix i allò que el marca, a partir d’uns joves soldats a l’Afganistan.

El coleccionista de huesos

Jeffrey Deaver. Umbriel. 504 pàg. 21 euros


Novel·la policíaca amb una particularitat: el protagonista-heroi és tetraplègic. Arran de la misteriosa troballa de restes humanes sota les vies d’un tren, Rhyme s’enfrontarà a la resolució d’un crim amb les limitacions de la discapacitat.

Una reina del estrado

Hilary Mantel. Destino. 496 pág. 20,90 euros


La vida d’Enric VIII ha estat força representada. Aquí, en canvi, l’autora adopta la veu de Thomas Cromwell, mà dreta del rei però personatge quasi inexistent a la literatura, que emprèn una croada contra Anna Bolena en un intent de fer-la fora de l’agitada corona britànica del XVI.

Cinquanta ombres d’en Grey / Cincuenta sombras de Grey

E. L. James. Grijalbo / Rosa dels Vents. 560 pàg. 17,90 euros


La trilogia eròtica que ha arrasat amb 70 milions de còpies ha convulsionat la crítica i les lectores. El sexe sense tabús però relativament explícit marca la sèrie que narra la vida (sexual) d’una noia que se sotmet als capricis eròtics d’un executiu.

Unos días para recordar

Marie-Sabine Roger. Duomo. 224 pàg. 16 euros


El gust pel costumisme cultivat per l’autora francesa (Premi dels Lectors L’Express) es reflecteix en aquest relat, experiències d’un home hospitalitzat després de caure al Sena. Un estol de personatges aporten energia a la vida del pacient.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_