_
_
_
_
_
LLIBRES

Tempesta interior

Les novel·les ‘Noel et busca’ i ‘Les llàgrimes de l’assassí’ estan escrites per autors que han aconseguit el favor de lectors i crítics

L'escriptor Àngel Burgas
L'escriptor Àngel BurgasMARCEL·LÍ SÀENZ

Si bé Noel et busca i Les llàgrimes de l’assassí, dues novel·les crossover (per a lectors joves i adults) estan escrites per autors que, sense fer escarafalls, han aconseguit el favor de lectors i crítics, no comparteixen espai aquí per això, sinó per la tempesta emocional que els protagonistes de totes dues obres viuen al seu interior. Una tempesta que pot arribar a fer miques el bioritme tranquil d’alguns lectors.

Noel et busca està firmada per Àngel Burgas (Figueres, 1965), autor d’obres tan celebrades com ara M. A. X. o El club de la cistella. Com diu la contracoberta, “és un thriller que manté el suspens de principi a fi”. Presenta la història d’un noi, l’Enric, que es desperta a l’hospital amb la ment en blanc. Tant ell com els metges desconeixen la seva vida (tan sols saben els fets de l’accident que el va portar fins allà: un cotxe estavellat, ple de droga al maleter, i amb tres dels quatres ocupants morts) i no hi ha ningú que el reclami. De mica en mica, primer a través d’un visitant misteriós i, més tard, a través d’altres personatges, anirà reconstruint el trencaclosques de la seva vida. Una reconstrucció més aviat morbosa on es van descobrint els ingredients d’un passat tirant a macabre. Davant l’Enric, desfilen personatges que es mouen pel fil prim de l’ambigüitat. Sense ningú a qui acudir, ell s’hi aferra com a un ferro roent sense saber-ne els propòsits que amaguen. Així, el desenvolupament de la història, com les emocions del protagonista i les sensacions del lector, avancen per una serralada de relleus irregulars. El principal atractiu és l’ambigüitat dels personatges, el desconeixement i el descobriment gradual d’un tot, però especialment la lluita interna del personatge per començar una vida de cap i de nou i deixar enrere un passat que li ho vol impedir.

Les llàgrimes de l’assassí, publicada a França el 2003, esta escrita per Anne-Laure Bondoux (Bois-Colombes, 1971), autora d’obres tan ben acollides com La tribu o Temps de miracles. Al seu país, el relat ja compta fins i tot amb una versió en còmic. Una novel·la dura i emotiva, centrada en allò que succeeix en l’interior dels dos protagonistes: en Paolo, un nen que es farà adult a base de mastegots, i l’Àngel Alegría, un assassí sense escrúpols. Està situada en una solitària casa del sud de Xile, on viuen en Paolo i els seus pares enmig d’una geografia extrema. L’inici és colpidor: Àngel Alegría apareix i, sense miraments, mata els pares d’en Paolo. Per a tots dos, noi i assassí, aquell és el dia que van néixer. La relació entre ells sorprèn, provoca una tempesta d’emocions al seu interior, especialment en l’assassí. L’amor i el desig de protecció que se li desvetllen envers el menor apaivaguen les seves reaccions violentes i li dibuixen un present que mai abans havia somniat. El personatge tendre de Paolo fa patir per tot el que viu al costat d’un assassí, encara que la relació entre ells esdevingui gairebé de pare i fill. Un seguit de personatges i un viatge a la ciutat modelaran la personalitat de Paolo alhora que aprofundiran en la batalla intensa a dins del cap de l’Àngel, que com l’Enric de Noel et busca vol començar una vida de la qual mai abans no havia gaudit i trencar amb un passat massa feixuc.

En el rerefons de l’obra hi hauria el missatge de com l’amor pot canviar les persones. En la superfície, un treball fantàstic de narració. Un exercici d’orfebre que s’entrelluca en el joc amb els oposats: el mateix nom de l’assassí i la seva cruel naturalesa, un clima extrem i uns sentiments innocents, la mort i l’amor, el final cruel d’unes vides que porten a l’inici inesperat d’unes altres... Tants oposats acaben generant tempesta, encara que sigui emocional.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_