_
_
_
_
_
AGENDA

El Saló del Manga més golafre

Enguany el Saló del Manga es consagra a la cuina japonesa, Son Goku i Porco Rosso

Els grans mestres de la cuina Ferran Adrià i Hiroyoshi Ishida en el manga "Mibu-elBulli".
Els grans mestres de la cuina Ferran Adrià i Hiroyoshi Ishida en el manga "Mibu-elBulli".

De nou, ja és aquí el Saló del Manga de Barcelona. I ja en van divuit edicions. Aquest certamen, una cita fixa en l’agenda cultural catalana, no només s’ha consolidat, sinó que creix en tots els sentits. Per començar, després de catorze edicions a La Farga de l’Hospitalet, el Saló del Manga es trasllada al Palau 2 de Fira de Barcelona, a Montjuïc, on celebrarà la majoria d’edat. Un recinte que passa dels anteriors 11.000 metres quadrats als actuals 17.000, i que acollirà expositors, exposicions, tallers de manga i jocs tradicionals japonesos, com també conferències, classes magistrals i taules rodones, àrea de videojocs i altres activitats. Les expectatives del festival són optimistes i s’espera millorar l’entrada, tot passant dels 65.000 assistents del 2011 als 70.000 d’enguany.

XVIII SALÓ DEL MANGA
Fira de Barcelona Montjuïc
Fins al 4 de novembre

Però el creixement més important del Saló del Manga té a veure amb la dimensió i els objectius que persegueix. A més, el còmic japonès ja s’ha consolidat com un punt de contacte amb la cultura nipona en tota la seva extensió, i enguany serà la gastronomia l’element que servirà de lligam amb la cultura d’aquell país. En aquest sentit, el Saló fa una demostració de múscul important. Sempre hi ha hagut tallers al Saló, però els tallers de cuina que s’oferiran enguany comptaran amb la participació de reconoguts xefs japonesos de Barcelona. Hideki Matsuhisa, del restaurant Koy Shunka, i el mestre Tan de l’Icho compartiran escenari per primer cop, a fi de mostrar en directe les seves tècniques de tall de peix per a sushi. Més mestres. El mestre pastisser Takashi Ochiai presentarà dos tallers sobre dos populars dolços japonesos: el dorayaki i el mochi.

També hi haurà estrelles al Saló del Manga. Els dos grans cuiners Ferran Adrià i Hiroyoshi Ishida reviuran l’estada que l’exclusiu restaurant Mibu de Tòquio va fer al llegendari El Bulli l’any 2003. Juntament amb Albert Raurich, antic cap de cuina d’El Bulli i artífex del barceloní Dos Palillos, els tres xefs proposaran una singular classe magistral culinària, tot destacant i inventant punts de connexió entre el Japó i el Mediterrani. La cita serà aquest dissabte 3 de novembre a la tarda. Cal recordar que aquella experiència va merèixer l’edició del manga Mibu-elBulli, que explica amb força detall com van ser aquelles jornades en les quals dos restaurants a priori diferenciats van funcionar com si fossin un de sol.

També faran exhibició de la seva destresa entre cassoles els cuiners Kenji Ueno de Can Kenji i Nobutada Kawagoe del Bouzu, en un taller conjunt sobre okonomiyaki i gyoza. Naoyuki Haginoya, del Grupo Nomo, mostrarà la seva particular reinterpretació de la cuina tradicional nipona. Atsushi Takata, de la cuina de l’Uribou, i Kazutoshi Komuta, del Shibui, revelaran què són els seus “aperitius entre dues terres”. Mutsuo Kowaki, juntament amb Hiroki Yoshiyuki del Ramenya Hiro, impartiran un taller de fideus udon i ramen casolà. A més, Keisuke Ohtani, del Matsu, farà una demostració de sushi decoratiu.

Més enllà de la teca s’oferirà un curset sobre etiqueta a la taula a càrrec de Natàlia Mazarredo per part del Consolat General del Japó a Barcelona, mentre que Yoka Kamada, representant a Fundación Japón, realitzarà un taller de bento (les carmanyoles) inspirat en personatges de còmics manga.

Però, a què ve tanta fal·lera amb la cuina japonesa? No era un saló de còmic? Doncs un fet tan quotidià com el menjar, el bon menjar, està representat en centenars de mangues, com ara Mister Ajikko o Cooking Master Boy, per citar-ne alguns, o en la memòria col·lectiva de sèries de televisió, com Kinnikuman (conegut a Catalunya com Musculman), on un cop guanyat un combat de lluita lliure el premi més desitjat eren uns fideus amb bou. L’exposició principal es titularà Manga a la carta i farà “un recorregut en la relació entre el manga i la gastronomia japonesa”.

Però no tot és cuina. Coincidint amb els 20 anys de l’edició del manga Dragon Ball (o Bola de Drac) a Espanya, Planeta DeAgostini Còmics i Ficomic li dediquen un espai al Saló. Dragon Ball, d’Akira Toriyama, ha transcendit més enllà del seu èxit en el manga i l’anime per convertir-se en un autèntic fenomen social compartit per diverses generacions de lectors. La sèrie narra les aventures de Son Goku des de la seva infància fins a l’edat adulta i la recerca de les llegendàries boles de drac. Set esferes amb la capacitat de concedir qualsevol desig al seu portador per mitjà d’un gran drac volador anomenat Shenlong. Segur que us sona.

Des del seu llançament, Dragon Ball s’ha convertit en un dels mangues i animes més populars de la seva època a tot el món. Els 42 volums del manga han venut més de 152 milions de còpies solament al seu país d’origen, una xifra que s’estén a 300 milions si es consideren les vendes a tot el món.

Una altra de les exposicions principals, en col·laboració amb Aurum Producciones, serà Porco Rosso. 20 años de vuelo. Un viatge fascinant pel llargmetratge, convertit en tot un clàssic, del mestre Hayao Miyazaki i l’Studio Ghibli.

L’escenari, situat en una ala del Palau 2, oferirà el seu espai per als cobejats concursos de karaoke, cosplay (l’art de disfressar-se d’algun personatge de manga o anime) i World Cosplay Summit, així com per a actuacions musicals. Cal tenir en compte també l’exposició Fashion Cosplay, que presentarà una selecció de vestits de cosplay (dotze d’espanyols i cinc d’internacionals) amb la finalitat de mostrar al públic la varietat i qualitat dels vestits que fabriquen els cosplayers.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_