_
_
_
_
_
AGENDA

Els imperdibles de l’estiu

Selecció de les millors propostes culturals d'aquest juliol i agost

Bob Dylan.
Bob Dylan.

Amb l’estiu s’amuntega l’oferta cultural en tots els àmbits. Festivals de música per triar i remenar, exposicions estacionals, retrospectives fílmiques, teatre a l’aire lliure, tot això i més es podrà veure en aquest període estival que promet ser intens. Com que les programacions són ingents val la pena fer alguna recomanació, situar alguns moments imperdibles per aquest estiu.

Pop, Rock i més

La Pegatina. En un espai d’esbarjo com és l’Acampada Jove de Montblanc (del 12 al 14 de juliol) bandes com La Pegatina són més que benvingudes. El cartell és força extens i destaquen propostes com Brams, Els Amics de les Arts, Feliu Ventura o Txarango.

Concha Buika. Una veu flamenca i molt més és el que ofereix aquesta potentíssima mallorquina que val molt la pena de sentir en directe. Serà el 13 de juliol en el marc del Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols.

Bob Dylan. Una parada catalana dins de la gira mundial del profeta del rock serà al Festival de Cap Roig a Calella de Palafrugell, 14 de juliol. El mite no només és viu sinó que regala uns concerts molts potents.

Eperanza Spalding.
Eperanza Spalding.
Lo que más afecta es lo que sucede más cerca. Para no perderte nada, suscríbete.
Suscríbete

 Festival Grec. En el marc d’aquesta gran cita barcelonina cal destacar alguns fulls del calendari. El 15 de juliol actua Juan Perro & La Zarabanda i també destaca el 23 de juliol l’aparició d’Esperanza Spalding. A més, Toquinho (24 de juliol) i Katie Melua (25 de juliol) donen de nou consistència a la proposta d’aquest entranyable festival.

 Serrat & Sabina. Dos vells amics i dos músics veterans que tornen a unir-se per fer una gira plegats. En aquesta ocasió la novetat és que porten un disc nou, amb cançons noves, sota el braç. Veure’ls en directe no decep mai els seguidors. Serà a l’Auditori Parc, al Festival Castell de Peralada, el 17 de juliol.

Festival Pròxims. Potser no és la millor selecció, ni el cànon de la música pop-rock catalana actual, però s’hi acosta força: Mishima, The New Raemon, Maika Makovski, La Iaia, Litoral i Els Surfing Sirles farciran de talent el Poble Espanyol el 19 de juliol.

 Beach Boys. Els autèntics, i amb Brian Wilson, estan de gira mundial per commemorar el 50è aniversari del seu naixement. Una gran ocasió per comprovar com maduren algunes de les millors cançons de la Història. Al Poble Espanyol, el 23 de juliol.

Bon Iver. Fa quatre anys que aquest artista de veueta sospitosa no ve per Barcelona on té força fanàtics modernets. En aquesta ocasió el de Wisconsin vindrà al Poble Espanyol per donar a conèixer el seu segon disc (27 de juliol).

Love of Lesbian. Els de Sant Vicenç dels Horts no paren, i menys aquest estiu que estan de gira amb el seu nou àlbum. Més enllà de les grans actuaci-ons val la pena destacar el festival Anòlia amb seu a Igualada, on actuaran el 28 de juliol.

 Ben Harper. Un magnífic músic que es va convertir en una icona de com entendre la música. Sensacional en directe. Una de les joies del Festival de Cap Roig, el 31 de juliol.

 Els Amics de les Arts. Coneguts per ser un dels grups que fa més quilòmetres del panorama català aquest estiu, de nou, seran per tot el país. Cal destacar que el 4 d’agost seran al Festival ETC de Tarragona.

Sílvia Pérez Cruz. Dins del Festival Portal Blau de l’Escala, es podrà gaudir de la màgia de la veu d’aquesta empordanesa l’11 d’agost. Sílvia Pérez Cruz presenta el seu primer disc, 11 de novembre.

 Las Migas. Una banda que sempre és moda, estan presents en diverses cites estiuenques, i se les podrà escoltar, també, en la clausura del Festival de Música de Cambrils el 14 d’agost.

Toti Soler. En aquesta edició del Festival de Guitarra de Blanes destaca la presència d’un mestre musical en ell mateix i sobretot intèrpret genial de l’instrument que l’acompanya, com és Toti Soler. Serà el 16 d’agost.

Maceo Parker. Una llegenda viva del jazz que necessita poca presentació i que passarà la seva estela mítica pel Festival Internacional de Música de Cadaqués el 17 d’agost.

Teatre

 Viatges. En el món en què vivim sorprèn que algú pugui dir: demà serà millor que avui. Es tracta d’un espectacle, basat en l’obra d’Eduard Punset, que ens explica en forma d’òpera quàntica. Entre el 15 i el 18 de juliol. Festival Grec.

Un momento de "À la ville de...", que es veurà al Festival Grec.
Un momento de "À la ville de...", que es veurà al Festival Grec.

 À la ville de... Barcelona reviu la seva història en forma d’una sàtira poètica que convoca a escena alguns dels seus personatges més cèlebres. Del 19 al 22 de juliol. Festival Grec.

 El gran teatro del mundo. Una de les grans obres de Calderón de la Barca, convertida en una cantata experimental per a amants del teatre i de l’òpera. El 20 i el 21 de juliol. Festival Grec.

 Poppea / Poppea. Interessantíssim espectacle familiar que parla de la natura fent servir la dansa i les tecnologies més noves. El 25 i 26 de juliol. Festival Grec.

 The Master and Margarita. La història d’un viatge d’anada i tornada a l’infern convertit en un macroespectacle que recrea una de les millors novel·les en llengua russa del segle XX. Del 25 al 28 de juliol. Festival Grec.

 Follies. El teatre musical té en Mario Gas un dels seus referents: aquest estiu al públic del Festival Castell de Peralada arriba en primícia el seu últim espectacle, una de les obres mestres de Stephen Sondheim: Follies, amb Massiel i Asunción Balaguer. El 27 i 28 de juliol.

Clàssica

Gautier Capuçon. El jove i brillant violoncel·lista francès obre el Festival Pau Casals del Vendrell interpretant dues sonates de Brahms i Rachmaninov i una de les suites de Bach que va redescobrir al món el mestre català. 14 de juliol.

Anne Sofie von Otter.
Anne Sofie von Otter.

Anne Sofie von Otter. La mezzosoprano sueca mostrarà la seva versatilitat com a liederista al Festival de Torroella de Montgrí interpretant cançons des de peces líriques de Grieg, Sibelius i Debussy fins a temes de Paul McCartney. 27 de juliol.

 Zubin Mehta. El director indi i l’Orquestra Filharmònica d’Israel són els convidats d’honor del Festival de la Porta Fer-rada de Sant Feliu de Guíxols que celebra el seu 50è aniversari. Interpretaran obres de Stravinski i Dvorák. 2 d’agost.

 ‘Don Giovanni’. Una posada en escena que modernitza l’acció de l’òpera de Mozart pujarà a l’escenari del Festival de Peralada protagonitzada pel recuperat baríton malagueny Carlos Álvarez. 3 i 5 d’agost.

Il Giardino Armonico. Al front del seu conjunt de música barroca, l’italià Giovanni Antonini dirigirà la integral dels Concerts de Brandenburg al Festival de Torroella de Montgrí una setmana abans que ho facin al Festival de Salzburg. 10 i 11 d’agost.

Matthias Goerne. El baríton alemany, hereu del gran Dietrich Fischer-Dieskau, torna un any més a la Schubertiada de Vilabertran per oferir un recital de lieder de Mahler i Schumann. 17 d’agost.

 Jonas Kaufmann. El millor tenor sorgit a Alemanya als darrers anys, que els teatres d'òpera es rifen i els afeccionats adoren, es presenta al Festival de Peralada amb un concert d’àries d’òpera acompanyat per l’Orquestra de Cadaqués. 22 d’agost.

Dansa

Joaquín Cortés. Es compleixen els 25 anys de la seva companyia i el ballarí ho acabarà celebrant al Festival de Cap Roig, on oferirà el seu espectacle Calé. 4 d’agost.

 Sara Baras. El Festival Castell de Peralada programa l’extraordinari La Pepa, darrer espectacle de la companyia flamenca de la gran ballarina. Intens i bell espectacle on la bailaora no escatima el seu art. Magnífics músics en directe i disciplinats ballarins embolcallen la seva genial interpretació. 8 d’agost.

Ángel Corella. En el mateix escenari, el Barcelona Ballet d’Ángel Corella ballarà Pálpito, la coreografia de Rojas y Rodríguez que recentment la companyia va estrenar a Nova York. 18 d’agost.

Art

 Antoni Tàpies. Cap braços cames cos és el títol que la Fundació Tàpies ha posat a una gran mostra centrada en els 13 últims anys de treball de l’artista, una molt potent visió del cos, entre l’escatològic i el pornogràfic, l’eros i tànatos. Fins al 4 de novembre.

 Art rus d’avui. Arts Santa Mònica recull el treball d’artistes contemporanis russos d’una potència impensada que demostren que contra el poder es crea millor. Comisariada per Andrei Erofeev i Jean-Hubert Martin sota el títol En un desordre absolut. Art Contemporani Rus. Premi Kandinsky 2007-2012. Fins al 29 de setembre.

 Thyssen a la platja. La baronessa Carmen Cervera mostra 53 dels seus quadres —escollits entre el miler que posseeix— en un dels seus llocs preferits: Sant Feliu de Guíxols. L’exposició Paisatges de llum, paisatges de somni. De Gauguin a Delvaux permet veure autors catalans compartint sala amb altres europeus i americans. Entre les firmes: Casas, Martí i Alsina, Llimona, Tàpies, Fortuny, Guaguin, Vlaminck. Fins al 7 d’octubre.

 Antoni López, de la Manxa a Lleida. El pintor hiperrealista per excel·lència exposa per primera vegada a Catalunya 60 de les seves obres, que pertanyen, majoritàriament a la seva col·lecció particular. Destaquen els sis quadres en procés de creació Vuelo sobre la Gran Vía. Fundació Sorigué. Fins al 30 d’octubre.

 Lluís Claramunt. Sota l’epígraf El viatge vertical aquest primer intent de col·laboració entre el Macba (que acull la mostra) i el MNAC presenta una àmplia selecció d’obres de Lluís Claramunt (Barcelona, 1951- Zarautz, 2000) d’un artista heterodox que va viatjar sempre a contracorrent, físicament i artísticament, i que va morir jove. Des de pintures, dibuixos i fotografies fins a llibres, que va fer des del començament dels setanta fins a final dels noranta. Fins al 21 d’octubre.

Cinema

 Àsia a Vic. El Festival Nits de Cinema Oriental és, ara, l’únic certamen especialitzat en filmografia asiàtica (Hong-Kong, Malàisia, Índia...) que hi ha a l’estat espanyol amb voluntat d’anar més enllà de grans noms com Wong Kar-Wai o John Woo. Els pròxims deu dies es projectaran 27 pel·lícules, totes elles inèdites aquí. El tret de sortida el posa un dels thrillers més aplaudits aquesta temporada, Overheard 2, i el darrer film del nou enfant terrible del cinema cantonès: Let’s go, de Wong Ching-Poun homenatge als herois de l’anime dels 70. Cinemes de Vic. Fins al 21 de juliol.

 Raval, gran pantalla. En el franquisme es va reflectir la dura realitat social per la vessant de la delinqüència (Los atracadores; Distrito Quinto...) que, curiosament, la primera democràcia encara va endurir més (Bilbao; Sinatra...). La voluntat de dignificació del barri coincideix amb un canvi de gènere, el documental (En construcció...). En 23 pel·lícules i documentals, des d’avui tota la història del mític districte de Barcelona a la Filmoteca de Catalunya. Fins el 16 de setembre.

Aquesta informació ha estat elaborada per Jacinto Antón, Eva Clota, Carmen del Val, Joan Foguet, Carles Geli, Josep Maria Martí Font, José Ángel Montañés i Lourdes Morgades. 

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_