AGENDA

Classe mitjana de gran luxe

El PopArb reuneix estrelles catalanes com Mishima, Quimi Portet o Love of Lesbian

David Caraben, líder dels Mishima, serà al PopArab d'enguany. / CARLES RIBAS

Catalunya és un país conegut per la força de la seva classe mitjana, pel caràcter de la seva menestralia. També en el món dels festivals hi ha vida més enllà dels peixos grossos —Primavera Sound o Sónar—, i una bona mostra n’és el festival PopArb que ja va per la vuitena edició. La directora de la cita més genuïna del pop català, Anna Cerdà, assegura que “han tingut sort” i recorda els inicis amb Marc Lloret, director artístic del festival i com en la primera edició van arribar a programar “gairebé per casualitat” Mishima, Astrud, Antònia Font i Guillamino. Era el 2005 i el joc de paraules que dóna nom al festival venia per no identificar-se amb el rock, o amb algun prejudici que encara arrossegava el Rock Català dels vuitanta i noranta, avui tan de moda amb el revival de Sopa de Cabra i altres. I es pot tirar endavant en època d’omnipresent crisi, que el PopArb també pateix. El pressupost del 2011 era de 190.000 euros, el del 2012 és de poc més de 150.000 euros. Però ajuda que es venguin els 1.700 abonaments mesos abans de començar. En la primera edició del festival s’hi van congregar unes 800 persones, assistència que només ha fet que créixer fins a trobar ja fa uns anys un aforament assumible. I sempre comptant amb el suport de l’ajuntament d’Arbúcies (la Selva).

POPARB
Arbúcies
29 i 30 de juny

FARADAY
Vilanova i la Geltrú
Del 28 de juny a l’1 de juliol

 Enguany el cartell del PopArb és espectacular. Hi ha el bo i millor —sense menystenir els que no hi són perquè no hi cap tothom— de la música del país com Mishima, Love of Lesbian o Sidonie, i també de cantautors com Maria Coma i Quimi Portet. O els inclassificables Manos de Topo. La banda de David Carabén és un clàssic recurrent del PopArb però també és un símptoma. Una manera de fer, una manera d’entendre la música. El mateix podem dir de Love of Lesbian, potser més acostumats al gran èxit, però uns autèntics treballadors artesans del directe.

Un cànon català al PopArb? “Nosaltres podrem ser prescriptors o marcar un criteri, però no fem cànons, de cap manera”, apunta amb humilitat Cerdà. Música independent feta a Catalunya, i música popular, “la que escolta la gent”. Així es defineix el PopArb i això ofereix any rere any.

Més coses del cartell d’aquesta edició del 2012. Atenció als Amics del Bosc, als Litoral (que inauguren el festival), Very Pomelo i Mates Mates. Molt però molt destacable la recuperació dels grandíssims Brighton 64 i la inclusió al cartell del mestre Quimi Portet. Més perles. És un festival heterogeni, no només pop. I aquí la mostra: l’actuació del discjòquei i productor de música An Der Beat —qui no ha ballat amb !Knuf—, el brutal directe dels Surfing Sirles amb el seu nou àlbum Romaní, semen i sang, i l’encant de DJ Delafé.

El PopArb té a més claus per a l’èxit, diguem-ne, extramusicals. Perquè qui ho prova repeteix. Un fet destacable és l’aforament limitat de dues mil persones —tot i que s’ha procurat que hi hagi menys gent per a més comoditat encara— al dia envoltades d’un entorn privilegiat, enmig del parc natural del Montseny, a l’acollidora vila d’Arbúcies.

Com està muntat? El principal escenari de les actuacions serà a Can Cassó, l’antic envelat de festa major de la vila, que s’alternarà amb altres espais ja habituals com les piscines o els jardins de Can Torres. Marc ideal, cartell fantàstic, qui dóna més?

Faraday: l’originalitat com a segell

Maiol Roger

D’entre els valors afegits de què el Faraday Festival pot presumir, el primer comença pel cartell. En nou edicions, el festival indie de Vilanova i la Geltrú (Garraf) no ha repetit ni una sola banda. I en l’edició d’aquest cap de setmana no es trencarà la norma: “Això ens desmarca de la resta de festivals ‘indies’ estatals”, comenta amb orgull el director del festival, Pere Agramunt, que conclou: “Encara hi ha grups a dojo”. I el cartell d’aquest any en va ben farcit. Ben amunt, les bandes de fora, com a símbol de la “projecció internacional” que busca el Faraday: Herman Dune, The Montgolfier Brothers, Frida Hyvönen, Bowerbirds; just després, bandes catalanes que no tenen res a envejar, com Love of Lesbian o La Casa Azul; i per rematar-ho, els grups per descobrir, les noves apostes del Faraday, amb “molta collita nacional”, en destaca Agramunt, Ocellot, Mates Mates, o El Gran Amant, entre d’altres.

Festivals germans, serà la primera vegada que el PopArb i el Faraday coincideixen. Dos apostes de format semblant, on la música és gairebé tan important com l’ambient. Si el PopArb és de muntanya, el Faraday és de platja: el xalet sobre la sorra de la platja del Far que acull el festival proporciona un entorn idíl·lic per gaudir de la millor música.

Comentar Normas

Para poder comentar debes estar registrado en Eskup y haber iniciado sesión

Darse de alta ¿Por qué darse de alta?

Otras noticias

Últimas noticias

Ver todo el día

Esta mujer ha sido crucial para el regreso de Guns N' Roses

Susan Holmes, exmodelo y diseñadora, es la esposa del bajista Duff McKagan Una mujer de ideas claras que mantiene a raya a su marido y también a sus viejos camaradas

Los primeros 19 kilómetros de Francisco en México

Sonia Corona México

El Pontífice emociona a los mexicanos en su primer recorrido por las calles de la Ciudad de México

LaVine le gana el pulso de las Estrellas Emergentes a Porzingis

EEUU vence al Resto del Mundo pese al buen partido de ala-pívot letón, Mudiay y Hezonja (154-157)

EL PAÍS RECOMIENDA

Genova 13 rue del Percebe

La sede popular, casa madre de la corrupción, emula el cómic de Ibáñez con el ladrón, el moroso o la portera cotilla

Los neandertales nos legaron los trombos y la depresión

Un estudio con 28.000 personas muestra las penalidades que heredamos

Lo más visto en...

» Top 50


Webs de PRISA

cerrar ventana